Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
30.01.2023 07:45

Rekonštrukcia bývalého mlyna je v záverečnej fáze


Na snímke budova bývalého vodného mlyna. Snímka zdroj: (tasr).


Rekonštrukcia budovy bývalého vodného mlyna v Kostoľanoch nad Hornádom v okrese Košice-okolie je v záverečnej fáze.


Stavbu, ktorá má slúžiť ako kultúrno-spoločenské centrum, by chceli uviesť do užívania na jar. Závisieť to bude aj od financií. Potvrdil to starosta obce Anton Medvec.

S rekonštrukciou pustnúcej budovy začali v roku 2019. "Prvá bola na rade strecha, ktorá bola prepadnutá. Po zastrešení sme sa presunuli do interiéru, kde pribudla nová elektroinštalácia, nové rozvody vrátane ústredného kúrenia, omietky, okná, dvere, podlahy, zábradlia a podobne," uviedol s tým, že budova dostala aj novú fasádu.

V súčasnosti sú práce tesne pred ukončením. Potrebné je ešte dobudovať napríklad hlavné schodisko či vybaviť výdajňu stravy. V ďalších etapách sa chcú zamerať na rozsiahly areál, v ktorom by mali pribudnúť parkovacie plochy či plochy na ďalšie kultúrne podujatia.

Vynovený niekdajší mlyn má kompenzovať chýbajúci kultúrny dom v obci, časť má slúžiť na výstavné priestory aj ako produkt cestovného ruchu. Organizovať tam chcú tiež rôzne zážitkové podujatia či prednášky. Vlani sa už v týchto priestoroch uskutočnil maliarsky plenér, ktorý obec organizovala druhýkrát.

Cieľom obce je tiež priblížiť mlynárske remeslo. "Zachovalo sa aj niečo málo zo strojného zariadenia. Stále zháňame artefakty, ktoré sa viažu k posledným mlynárom. Niečo sa nám už podarilo zohnať. Vyzývame ľudí, aby nám to sem priniesli. Ide o rôzne sitká na múku či valčeky na cesto. Budú tu umiestnené aj ručné kamenné žarnovy na mletie obilia," povedal starosta. V exteriéri už postavili aj tradičnú pec na pečenie chleba.

Obec doterajšie práce financovala z vlastných aj úverových zdrojov, ďalších 30 000 eur získala v minulosti v rámci podpory najmenej rozvinutých okresov a projekt sumou 45 000 eur podporil aj Košický samosprávny kraj v rámci programu Terra Incognita.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2018
Obec Kostoľany nad Hornádom chce stavať nájomné byty, vyriešiť musí pozemky
Výstavbu nájomných bytov chce zrealizovať obec Kostoľany nad Hornádom neďaleko Košíc od roku 2016. Ako pre TASR povedal staronový starosta obce Anton Medvec, projekt komplikuje usporiadanie pozemkov.
viac
20.05.2020
Archeologický výskum potvrdil existenciu rotundy
Archeologický výskum v Kostoľanoch nad Hornádom v okrese Košice-okolie potvrdil existenciu rotundy. Pri Kostole sv. Štefana prvomučeníka našli aj stredoveké mince či prsteň približne z 12. storočia. Ako povedal hlavný archeológ spoločnosti Triglav Peter Šimčík, ide o významný nález.
viac
16.03.2021
Obec pokračuje v rekonštrukcii budovy bývalého mlyna
Obec Kostoľany nad Hornádom v okrese Košice-okolie pokračuje v rekonštrukcii budovy bývalého vodného mlyna, koronakríza práce neovplyvnila. Povedal to starosta obce Anton Medvec. Doposiaľ chátrajúce priestory majú slúžiť na kultúrno-spoločenské účely.
viac
10.06.2023
V obnovenom mlyne priblížia návštevníkom výrobu chleba
Zrekonštruovaný starý vodný mlyn slávnostne sprístupnili v sobotu v obci Kostoľany nad Hornádom. Jeho priestory budú po novom slúžiť v prospech prezentácie umenia a kultúry a priblížia návštevníkom, ako sa v minulosti spracovávalo zrno a vyrábal chlieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %