Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
19.04.2023 04:15

Recyklačné značky pomáhajú pri triedení. Poznáte ich?


Ilustračná snímka.


Poctivo doma triedite a predsa sa vám občas stane, že neviete, kam vyhodiť daný odpad? Na obaloch výrobkov ste si možno všimli rôzne symboly, ktoré označujú, z akého materiálu je výrobok vyrobený, a to vám môže veľmi pomôcť pri rozhodnutí, kam odpad vyhodíte.


Recyklačné značky (symboly) samotných materiálov nájdete spravidla na obale označené ako číslo v trojuholníku, ktorý pozostáva z troch šípok. Číslo v ňom označuje materiál, z ktorého je výrobok či obal vyrobený. “U nás na Slovensku neexistuje zákonná povinnosť označovať výrobky recyklačnými symbolmi, preto mnoho ľudí pri triedení odpadu bojuje s chýbajúcimi informáciami o materiáli obalu,” vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska s tým, že samotné značky sú ľahko dohľadateľné na internete a aj OZV ENVI - PAK pravidelne v rámci svojich vzdelávacích aktivít upozorňuje na ich využívanie pri triedení.

Asi najčastejším materiálom sú plasty

Jedným z najviac používaných materiálov je plast. Stretávame sa s ním denne a nachádzame ho naozaj takmer všade – v medicíne, stavebníctve, doprave, kozmetike, oblečení aj v obalovom priemysle. S plastovou fľašou sa už stretol každý, označenie tohto typu plastu nájdete pod číslom 1 v recyklačnom trojuholníku a skratkou PET. Odpad s týmto označením patrí do žltého kontajnera či vreca, samozrejme, s výnimkou zálohovaných fliaš. “Číslo 2 má polyetylén vysokej hustoty, ktorý sa zvyčajne používa ako nepriehľadný obal na pracie prostriedky a číslo 3 je plast známy ako PVC, využívaný od stavebníctva až po hračky,” vysvetlila Katarína Kretter. LDPE má číslo 4 a ide o materiál vhodný napríklad ako obal na potraviny, pretože ide o plast s nízkou hustotou, podobne ako polypropylén s číslom 5. Vyrábajú sa z neho napríklad obaly na jogurty či margaríny. Číslo 6 má polystyrén, používaný ako ochranný prostriedok spotrebičov či obal na nedojedený obed z reštaurácie. Číslom 7 -19 sa označujú ostatné plasty, ktoré stlačené patria taktiež do žltých nádob.

S papierom sa stretávame denne

Podobne ako plasty, aj papier je veľmi častým obalovým materiálom, ktorý je dobre recyklovateľný a bola by škoda nevedieť ho čo najlepšie vytriediť. “Pri papieri sa najčastejšie stretávame so štyrmi druhmi, a teda označením PAP s číslami 20, 21, 22 a 23 až 39. Podľa čísel ide o vlnitú lepenku (20) a hladkú lepenku (21), z ktorých sa vyrábajú krabice a kartóny, papier (22), z ktorého sú noviny, časopisy, a nakoniec ostatný papier (23 - 39),” uviedla Kretter s tým, že podobne ako pri plastoch, tak aj pri papieri je potrebné všetok vytriedený odpad pred vyhodením poriadne stlačiť, aby v zberných nádobách nezaberal zbytočne veľa miesta a zberová spoločnosť tak nevyvážala vzduch.

Kovovým obalom patrí červená

Dobre vytriediť kovové obaly nie je pre väčšinu až také náročné, netreba však zabúdať, že ich na Slovensku môžeme zbierať buď zvlášť v červených kontajneroch a vreciach, alebo spolu s plastmi a nápojovými kartónmi. Zvyčajne má vtedy nádoba žltú farbu alebo žlté označenie. Čo sa recyklačných značiek týka, tak v tomto prípade im prislúchajú najčastejšie dve. Označenie FE a číslo 40, čo je železo a ALU 41, teda hliník, z ktorých sa vyrábajú plechovky, viečka od jogurtov či konzervy. Zálohované nápojové plechovky je potrebné vrátiť do predajne.

Sklo má zelenú a recyklovať sa dá takmer donekonečna

Sklo je skvelým materiálom, ktorý sa vďaka správnemu vytriedeniu môže recyklovať takmer donekonečna. Väčšina ľudí vie, či je materiál, ktorý triedia, zo skla, alebo nie. Avšak aj sklo má svoje recyklačné značky. “Ide o spojenie označenia GL a čísel, ktoré špecifikujú samotné sklo. Číslo 70 je číre sklo, 71 je označenie pre zelené sklo, 72 pre hnedé a 73 - 79 pre ostatné sklo,” doplnila Katarína Kretter.

Recyklačné značky pomáhajú aj pri triedení nápojových kartónov

Kompozity, resp. kompozitné materiály, alebo tetrapaky, ako ich pozná väčšina, sú obaly zložené z viacerých materiálových zložiek, ktoré nie je možné oddeliť a ich väčšinovou zložkou je papier. Najčastejšie sa pri nich stretávame s označením C/PAP a číslami 81, 84 a bežne toto označenie nájdeme na krabiciach od mlieka, džúsov, smotany a pod. Triedia sa do oranžových kontajnerov či vriec, prípadne spoločne s plastmi a kovovými obalmi. Aj nápojové kartóny je potrebné pred vyhodením stlačiť a tým znížiť ich objem.

“Veríme, že prehľad v recyklačných značkách pomôže ľuďom ešte lepšie a zodpovednejšie triediť odpad. Netreba zabúdať, že dobre vytriedený odpad je výborným predpokladom na jeho následnú recykláciu,” doplnila Katarína Kretter.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2019
Je tu čas triedenia recyklovateľných častí zmesového odpadu
Slovensko bude môcť v roku 2035 ukladať na skládky iba 10 percent komunálnych odpadov a bude musieť recyklovať 65 percent. To však podľa odborníkov znamená, že bez seriózneho zhodnotenia (triedenia) všetkých dostupných recyklovateľných druhov komunálnych odpadov to nepôjde.
viac
30.08.2022
Zmizli PET fľaše a plechovky z kontajnerov?
Od januára tohto roka Slovensko zálohuje. Väčšina PET fliaš a plechoviek uvedených na trh by teda mala končiť na odberných miestach v zálohomatoch a odtiaľ putovať na spracovanie k recyklátorovi.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
05.12.2022
Šou, v ktorej na obale záleží, alebo triediť odpad môže byť zábava
O tom, že triedenie odpadu môže byť zábava, sa ľudia presvedčili prostredníctvom ENVISHOW - talkshow, v ktorej na obale záleží.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %