Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
03.04.2023 07:45

Recykláciou textilu a výrobou ľadviniek sa v Sliači venujú ekológii


Ilustračná snímka.


Ochrana životného prostredia recykláciou textilu a zapájanie do týchto aktivít ľudí so zdravotným postihnutím sú ciele občianskeho združenia Ši a nechaj šiť.


Tvorbou aktivistov zo Sliača vo Zvolenskom okrese sú v súčasnosti látkové ľadvinky. Za združenie to uviedla Lenka Slavkovská.

Poukazovať chcú aj na šírenie osvety v oblasti znečisťovania prírody a podporovať aktivity, ktoré sa venujú ekológii. Vďaka ľadvinkám chcú časom vytvoriť sociálny podnik, kde sa tieto témy budú spájať. "Náš tím má zatiaľ štyroch členov. Veríme však, že po otvorení podniku vytvoríme miesto pre mnohých ľudí, ktorí k nám budú môcť prichádzať," podotkla s tým, že občianske združenie vzniklo v roku 2019.

V súčasnosti však pre kapacitu zastavili príjem starých kabeliek. "Veľa ľudí nám posiela materiály, ktoré oni už nevyužijú. Či už sú to staršie látky, zipsy, koženky, kože," spresnila. "Taktiež ak v našom okolí poznajú ľudí so zdravotným postihnutím, môžu nás najbližší rok kontaktovať," informovala. Záujemcovia ich nájdu na sociálnych sieťach a aj na webovej stránke pod názvom Ši a nechaj šiť.

Ako poznamenala, pandémia nového koronavírusu členov združenia zastihla v čase, keď začínali. "Našou hlavnou činnosťou je stretávanie sa, šitie, organizovanie workshopov, páranie ľadviniek a práca s ľuďmi so špeciálnymi potrebami," priblížila. Dodala, že izolácia ich zastavila, pretože títo ľudia patria do ohrozených skupín pre ich krehké zdravie. "Možno práve pre tento čas sme sa mohli boriť s byrokratickými vecami a rozmýšľať nad budúcimi priestormi, kde by sme po pandémii mohli našu činnosť opäť rozbehnúť," vysvetlila. "Energetickú krízu pocítime pravdepodobne tento rok po otvorení našej dielne. Zatiaľ totiž pracujeme z domáceho prostredia," doplnila s tým, že aktuálne dokončujú dielňu v Sliači.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.01.2019
Kde by Slovensko mohlo byť, keby zvládalo triediť všetky odpady rovnako?
Ak by sa Slovensku podarilo dosiahnuť rovnako vysokú mieru vytriedenia (a následnej recyklácie) vo všetkých odpadoch, ako pri vyzbieraných plastoch, skle, papieri (vrátane lepenky) a kovoch, mohla by sa krajina spod Tatier uchádzať o popredné miesta v európskom rebríčku úspešnosti recyklovania.
viac
22.11.2019
SR zvýšila za 10 rokov produkciu komunálneho odpadu o 30 percent
Slovensko za posledných 10 rokov zvýšilo produkciu komunálneho odpadu o približne 30 percent. Slovensko v roku 2018 vyprodukovalo 2,3 milióna ton komunálneho odpadu.
viac
28.03.2023
Slovák vyhodí v priemere 11 kíl textilu ročne. Ako sa dá recyklovať?
Množstvo textilného odpadu rastie nielen vo svete, ale aj u nás. To predstavuje vážny problém. Riešením by mohlo byť zavedenie triedeného zberu pre textil, ktoré by sa malo spustiť v roku 2025.
viac
05.02.2024
Recyklácia textilu a výroba ľadviniek v Sliači pokračujú aj v novom roku
Občianske združenie Ši a nechaj šiť pokračuje so svojou činnosťou aj v novom roku. Tvorbou aktivistov zo Sliača vo Zvolenskom okrese sú kožené ľadvinky, okrem toho chcú však aj naďalej organizovať swap oblečenia. Pre TASR to za združenie uviedla Lenka Slavkovská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %