Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.04.2017 04:00

Receptár triedenia z Jaslovských Bohuníc


triedime.jaslovske-bohunice.sk


V rámci obce Jaslovské Bohunice sa už viac ako 10 rokov organizovane triedi odpad. Aj po tak dlhej dobe triedia občania málo a väčšina odpadu končí v kontajneroch na komunálny odpad.


Jeho odvoz a skládkovanie nie je vôbec lacné. Na druhej strane odpad, ktorý sa vytriedi do kontajnerov pre triedený zber nepredstavuje pre obec ani pre občanov takmer žiadne náklady, keďže o financovanie jeho spracovania sa starajú organizácie zodpovednosti výrobcov .

Obec okrem kontajnerov na triedený zber (sklo, plasty, kovy, papier, olej) má aj vlastný zberný dvor a dvakrát do roka organizuje zber nebezpečného odpadu. Množstvo občanov si neuvedomuje čo všetko sa dá vytriediť. Pre lepšiu orientáciu sme preto pripravili webovú stránku triedime.jaslovske-bohunice.sk. Na stránke nájdu v podobe “receptov” popísané návody Čo? Ako? a Kde? sa dá v rámci obce a blízkeho okolia triediť.

Európska únia očakáva, že do roku 2020 by sme mali triediť 50% odpadu. Slovensko ako aj naša obec sú na úrovni pod 20%. Triedenie však nie je len o nejakých číslach a nariadeniach Európskej únie. Triedenie odzrkadľuje aj vzťah občanov a samospráv k prírode a životnému prostrediu. Občania sa musia naučiť zamyslieť sa vždy, keď niečo vhadzujú do komunálneho odpadu, či daný odpad nie je možné vytriediť a dať mu tak druhú šancu. Mestá a obce  musia začať uplatňovať platnú legislatívu a nie len hľadať výnimky a dôvody, prečo sa to nedá. Nie je to ale len na samosprávach a jej občanoch. V tomto smere by aj zo strany dodávateľov služieb v oblasti s nakladaním s odpadmi mali pristúpiť zodpovednejšie a nevyberať si k triedeniu len určité komodity. Zmeniť zmýšľanie ľudí je úloha dlhodobá, niekedy sa vraví o generáciách. Treba ale už niekde začať.

Uerejnené v Obecných novinách č. 13-14/2017 na str. 17.

Autor:  Ing. Marián Vajdečka, Božena Hideghétiová


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2016
Je možné neprodukovať komunálny odpad? - časť odpad z domácností
Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, koľko odpadu vyprodukuje človek za deň? Štatistiky Eurostatu za rok 2014 poukazujú na to, že každá osoba na Slovensku ročne vyprodukuje 321 kg odpadu.
viac
24.06.2016
Nebuď lenivý a trieď odpad! Pomôže ti Triedime.sk!
Umývaš si zuby, došla ti pasta a ty sa rozhoduješ kam s tubou? Do komunálu? Do žltého kontajnera? Alebo si si s priateľmi na párty objednal pizzu a obal z nej je mastný? Kam s ním? Priznaj si, že aj tvoje triedenie by mohlo byť lepšie a mohol by si byť zodpovednejší. Lenivosťou ďaleko nezájdeme!
viac
06.09.2016
Šetrite miesto v kontajneri. Ušetríte aj v peňaženke
Nápojové kartóny z džúsov, mlieka alebo vína a PET fľaše rôznych veľkostí sú používané v globálnom meradle. Ročne sa na Slovensku predajú stovky milióny nápojových kartónov a PET fliaš. Vzhľadom na ich objemnosť kladú vysoké nároky na skladovanie vyprázdnených obalov.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %