Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.08.2016 01:52

Triediť odpad vedia aj malé deti. Osobný príklad hrá veľkú rolu


Helena Burdová a deti zo Súkromnej materskej školy Ďatelinka z Martina.


Triedenie je nákazlivé, s deťmi triedia aj rodinní príslušníci a priatelia. Cez deti môžeme zvyšovať environmentálnu uvedomelosť rodičov. Že triediť odpad v útlom veku je možné, nám v rozhovore potvrdila Helena Burdová z Martina, riaditeľka a zriaďovateľka Súkromnej materskej školy Ďatelinka.


Ako dlho sa už venujete triedeniu odpadu s malými deťmi?

V minulosti sme začínali klasickým zberom papiera – pokreslené papiere a výkresy sa ukladali do papierovej krabice na zber, ten sa po naplnení zviazal a odovzdal v zberných surovinách. To bolo veľmi dávno, snáď odjakživa. A trvá to dodnes.

Pred takmer 15-timi rokmi sme sa v našej materskej škole zamysleli nad jej ďalším smerovaním. Keďže máme radi  prírodu, rozhodli sme sa ako nadštandard našej výchovno-vzdelávacej činnosti venovať environmentálnej výchove detí. Postupne sme v škole zavádzali triedenie plastov a takýmto príkladom (vzorom) sme viedli k tomu aj naše deti. Tie to prenášali domov a vplývali na rodičov. Náš vzor, ako mentorov, je veľmi dôležitý.

Čo všetko v škôlke triedite?

Vedieme deti k poznaniu, že recyklácia odpadkov je dôležitým krokom ku zmenšovaniu hory odpadov okolo nás. Zbierame niekoľko komodít: starý papier, plasty, PET fľaše, vypálené žiarovky a staré baterky. Motivujú nás aj rôzne súťaže, či už na území nášho mesta alebo štátu.

 V akom veku je najlepšie začať deťom vysvetľovať o triedení odpadu?

Najlepšie je začať už v útlom veku, starší predškolský vek je vhodným obdobím pre správne smerovanie a ukazovanie cesty ako pomôcť prírode v jej nezávideniahodnej situácii. Učiteľka v materskej škole má obrovskú možnosť formovať osobnosť dieťaťa v oblasti humánneho a estetického vzťahu k ochrane životného prostredia. Dieťa v období 4. – 6. roku nasáva, absorbuje návyky, základy, na ktorých bude v ďalšom období stavať a ak ho správne podchytíme, citlivo usmerníme, verím, že takto zasejeme semienka nádeje do budúcej generácie a spravíme tak niečo pre záchranu našej planéty. A keď nás podporia aj rodičia a pripoja sa v tejto oblasti výchovy k nám, vtedy je to super.

Čo najviac motivuje malé deti, aby triedili odpad?

U nás fungujú rozprávky, príbehy, divadelné etudy o našej Modrej planéte, o zvieratkách (lienky, motýle, rybky atď.).

Sú deti naučené triediť už z domu, alebo sa to učia až v škôlke?

Väčšinou až v škôlke, česť výnimkám. Niekde je to zaužívané aj v rodinných domoch, pri panelákoch je to vzácnejšie.

Vidíte u detí pokrok oproti minulosti ? Majú väčší záujem o triedenie než kedysi?

Dá sa povedať, že áno. Osobný príklad, vzor mnoho zmôže, deti sú tvárne, všímavé, chápavé. Rodičia konštatujú: „Povedali ste to vy, pani učiteľka, a to je sväté“ – človeka to poteší. Veľa však v smere separovania odpadu zohrávajú aj médiá, reklamy, rôzne pútače. Takže všeobecne sa situácia zlepšuje. Je potrebné sa jej však stále venovať.

Využívate na výučbu o triedení odpadu aj nejaké špeciálne pomôcky?

Viac-menej vlastné obrázky a názory. Možno spomenúť interaktívnu tabuľu, kde si svojpomocne zhotovujeme prezentácie, aby sme deťom priblížili situáciu, o ktorej sa rozprávame a ktorej sa venujeme. Pri výučbe nám pomáha aj maľovanka od spoločnosti ENVI - PAK, ktorú deti rady vymaľovávajú v tlačenej, ale aj online podobe na stránke www.triedime.sk.

Čo robíte s vyzbieranými surovinami?

V našom meste sa o separovanie stará zberová spoločnosť mesta Martin. Pred štyrmi rokmi vymyslela súťaž škôl a škôlok v zbere PET fliaš a plastových vrchnákov o finančné odmeny, a tak sme sa nadchli a zbierali s cieľom získať financie na novú preliezkovú loď. Raz sme skončili druhí a trikrát prví. A súťaž pokračuje. Papier tiež odovzdávame zberovej spoločnosti, stačí zatelefonovať a prídu ho odviezť. Dostaneme financie alebo toaletný papier. Vypálené žiarovky odnášame v rámci exkurzie s deťmi na zberný dvor a staré baterky zbierame v rámci celoštátnej súťaže Zbieram baterky.

Ako na tieto aktivity reagujú rodičia? Motivuje to aj ich triediť odpad?

Musím odpovedať jednoznačne: áno. Pomerne aktívne sa zapájajú, za čo ich treba pochváliť. Tešíme sa, keď s nami spolupracujú a naša snaha prináša úspech. Darí sa nám cez deti environmentálne zvyšovať aj uvedomelosť rodičov. A šíri sa to aj ďalej – triedia aj starí rodičia, aj susedia, aj známi a priatelia... A to je fajn. Máme radosť z toho, že naša práca má zmysel.

 

Autor: (sz)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2016
Je možné neprodukovať komunálny odpad? - časť odpad z domácností
Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, koľko odpadu vyprodukuje človek za deň? Štatistiky Eurostatu za rok 2014 poukazujú na to, že každá osoba na Slovensku ročne vyprodukuje 321 kg odpadu.
viac
29.06.2016
Pomôžu nám s likvidáciou plastov baktérie?
Produkcia plastových obalov neustále rastie a podľa štúdie, ktorá bola začiatkom tohto roka predstavená na Svetovom ekonomickom fóre sa predpokladá, že do roku 2050 stúpne produkcia plastov až štvornásobne.
viac
26.01.2021
Mesto Martin začne od februára zbierať kuchynský odpad z domácností
Mesto Martin začne vo februári so zberom kuchynského odpadu z domácností. Podľa primátora Jána Danka budú odpad v závislosti od ročného obdobia pravidelne vyvážať na skládku mimo mesta.
viac
02.12.2021
V prírode nájdete pozoruhodne bizarný odpad
Dobrovoľní zberatelia odpadkov vedia, že v prírode natrafia na plasty, plechovky, cigaretové ohorky či obaly zo sladkostí, ale neraz ich prekvapí či až zarazí rarita, nad ktorou ostáva stáť rozum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %