Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
05.09.2023 10:55

Radnica chce lepšie podmienky na celodenné parkovanie i pre opatrovateľov


Ilustračná snímka (TASR)


V nadväznosti na spoplatnenie parkovania na verejných priestranstvách na celom území mesta Trnava, ktoré vošlo do platnosti 4. septembra, prichádza radnica s ďalšími zmenami v systéme statickej dopravy.


Chce zaviesť finančný strop na celodenné parkovanie, predplatené hodiny pre firmy aj lepšie podmienky pre ľudí, ktorí vykonávajú prácu opatrovateľov v teréne. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.         

O zmenách v príslušnom všeobecne záväznom nariadení (VZN) by sa malo rokovať na najbližšej schôdzi mestského parlamentu. Maximálna denná sadzba v zónach s voľným vjazdom je stanovená od štyroch do 12 eur, pritom najviac sa bude platiť v centre mesta. V aktuálnej tarife sa platí za celodenné státie niekoľkonásobok.         

Parkovacia karta Abonent je určená napríklad podnikateľským subjektom, ktoré potrebujú zabezpečiť parkovanie v zónach s voľným vjazdom pre viac vopred neurčených vozidiel. A nová karta Ambulant je pre subjekty poskytujúce sociálne služby a zdravotnú, ošetrovateľskú a paliatívnu starostlivosť obyvateľom mesta v čase od 7. do 19. hodiny. Ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím by zároveň mali dostať dvojnásobný kredit pre svojich návštevníkov - návrh VZN prináša 500 hodín na rok namiesto 250. Obyvatelia, ktorí nie sú profesionálnymi opatrovateľmi, no starajú sa napríklad o rodičov a potrebujú ich pravidelne navštevovať, by s kartou Rezident zóny po novom mohli každý deň bezplatne zaparkovať na 30 minút v zóne individuálnej alebo hromadnej bytovej výstavby.         

"Regulácia parkovania konečne priniesla do verejného priestoru poriadok a tam, kde budú iné samosprávy ešte dlho tápať, my už v rozbehnutom systéme môžeme ďalej rozširovať balíky výhod pre Trnavčanov," uviedol v danej súvislosti primátor Trnavy Peter Bročka.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2016
Fotosúťaž Genius loci štartuje deviaty ročník
Mesto Trnava vyhlásilo 9. ročník fotografickej súťaže Genius loci. V spolupráci s fotoklubom Iris chce opäť osloviť pokročilejších i začínajúcich fotografov.
viac
09.12.2016
Bratislava má konečne schválenú jednotnú parkovaciu politiku
Mestskí poslanci po dlhej diskusii schválili 8. 12. 2016 všeobecne záväzné nariadenie, ktoré upravuje pravidlá parkovania v hlavnom meste a zavádza pri parkovaní na území Bratislavy jednotné pravidlá. Podľa starostu Petržalky a mestského poslanca V. Bajana sa však zaradí medzi nefunkčné nariadenia.
viac
12.10.2020
Výzva na modernizáciu zdravotníckej infraštruktúry
Ministerstvo zdravotníctva SR ako sprostredkovateľský orgán pre Integrovaný regionálny operačný program vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok za účelom integrácie primárnej zdravotnej starostlivosti formou budovania centier integrovanej zdravotnej starostlivosti.
viac
09.01.2024
V sobotu sa bude v Trnave konať referendum k parkovaniu
V Trnave sa bude v tomto týždni konať historicky prvé miestne referendum. V sobotu (13. 1.) môžu Trnavčania hlasovať o tom, či bude zrušená doterajšia parkovacia politika radnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %