Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.05.2022 09:30

Skenovacie auto bude v uliciach kontrolovať parkovanie


Na snímke nové skenovacie vozidlo mestskej polície. Snímka zdroj: (tasr).


Mestská polícia (MP) v Trnave predstavila skenovacie auto, vybavené ôsmimi kamerami, ktoré bude kontrolovať parkovanie v zónach s regulovaným parkovaním.


Vozidlo má za sebou podľa náčelníka Ivana Ranušu testovaciu fázu, technológia umožní skenovať a porovnávať evidenčné čísla parkujúcich vozidiel s databázou uhradeného parkovného.

Ako uviedol Ranuša, v Trnave je možné uhradiť parkovné štyrmi spôsobmi – prostredníctvom parkovacích kariet, cez SMS, parkovacie automaty a tiež cez aplikáciu. "Údaje sa sústredia v informačnom systéme, naše vozidlo sa s ním dokáže online spojiť a vyhodnotiť, či autá stojace v zónach s regulovaným státím majú zaplatené parkovné," uviedol. MP bude zatiaľ takto kontrolovať iba tie lokality, kde je už regulované státie zavedené, rozširovať pôsobenie skenovacieho auta bude v súlade s rozširovaním takéhoto druhu parkovania. Výhodou vozidla je, že kontrolu dokáže vykonávať aj v pomerne vysokej rýchlosti.

Ako uviedol náčelník MP, auto značky Hyunday s hybridným pohonom, ktoré mesto zakúpilo za viac ako 82 000 eur, pričom 58 800 eur je hodnota technológie, dokáže kontrolovať aj iné priestupky v statickej doprave. "Napríklad zákazy zastavenia, zákazy státia. V tomto štádiu tieto možnosti využívať nebudeme," doplnil. K plnej efektivite vozidla je možné pristúpiť podľa Ranušových slov až vtedy, keď budú vymenené všetky parkovacie automaty v meste.

"V Trnave ešte stále sú aj automaty, ktoré vydávajú papierové lístky. Dúfali sme, že v tomto čase bude už táto téma uzavretá, rieši sa to od jesene minulého roka. Mesto odstúpilo od zmluvy s dodávateľom, ktorý mal nové automaty inštalovať," informoval. To znamená, že ak skenovacie vozidlo zaznamená zaplatené parkovanie cez lístok ako neuhradené, bude na príslušníkoch MP, aby osobne vec na mieste skontrolovali. Rovnako sa to týka parkovania osôb s preukazom ťažko zdravotne postihnutého.

Ranuša nevylúčil, že v nasledujúcom období príde potreba kúpy aj ďalšieho skenovacieho vozidla, bude sa to podľa jeho slov odvíjať od dynamiky rozvoja regulácie statickej dopravy v Trnave.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2017
Statická doprava v Trnave ako súčasť inteligentného dopravného systému
V Trnave sa v septembri podarilo urobiť dôležitý krok k naplneniu ich koncepcie statickej dopravy. Uviedli do prevádzky platformu ParkDots, ktorá umožňuje jednoducho a rýchlo nájsť voľné parkovacie miesto, nechať sa naň navigovať.
viac
08.06.2018
Ekologickým činom roka je projekt mestskej polície v Seredi
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyhlásil výsledky 6. ročníka súťaže o Ekologický čin roka. Víťazom sa stal projekt Mestskej polície v Seredi s názvom Myslíme logicky – žijeme ekologicky.
viac
07.01.2020
Prvá cykloveža na Slovensku má kapacitu 118 bicyklov
Automatický parkovací dom pre bicykle dnes (7. januára 2020) oficiálne sprístupnili pri Železničnej stanici v Trnave. Cykloveža je prvou svojho druhu na Slovensku. Podľa hovorkyne Veroniky Majtánovej vynaložilo mesto na jej výstavbu 652 656 eur. Úložné na 24 hodín je stanovené na 0,10 eura.
viac
13.07.2023
Nespokojní občania pripravujú petíciu proti rezidentskému parkovaniu
Petíciu proti súčasným podmienkam rezidentského parkovania v Trnave pripravuje občianska iniciatíva. Podpisy na petičné hárky chce zbierať od začiatku septembra, cieľom je získať ich najmenej od tretiny oprávnených občanov, aby mohla vyústiť do vypísania referenda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %