Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.05.2021 12:35

PSK podporil projekty v regiónoch za 1,28 milióna eur


Snímka zo zasadnutia zastupiteľstva. Zdroj: (PSK).


Prvý tohtoročný balík peňazí do regiónov z krajských dotačných výziev odklepli poslanci Prešovského samosprávneho kraja v pondelok 3. mája. Podporili 478 žiadostí v celkovej hodnote 1,28 milióna eur. A to v rámci Výzvy Mikroprogram PSK.


Krajskí poslanci schválili na svojom pondelkovom (3. 5.) zasadnutí 1,28 milióna eur na projekty v regiónoch kraja. Dotácie vo Výzve Mikroprogram PSK rozdelili pre zámery v troch programoch, a to Šport, Kultúra a Sociálne služby.

„Tento program funguje aj vďaka poslancom a súhre toho, že sme pustili peniaze aj pre menšie projekty, či už sú to kultúrne, športové či zo sociálnej oblasti. Celkovo sme podporili 478 projektov. Som presvedčený, že tieto dotácie naozaj pomôžu v určitom slova zmysle rozhýbať život v týchto oblastiach v jednotlivých okresoch, obciach a mestách. Som rád, že sme takúto formu podpory nezastavili a môžeme pomôcť aj v odľahlých častiach nášho kraja,“ povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Najviac financií sa ušlo kultúre. Kraj podporil až 286 žiadostí v celkovej výške viac ako 719-tisíc eur. Dotačný balík žiadatelia využijú na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu kultúrnych i sakrálnych pamiatok, takisto na ich opravu a údržbu. Ale tiež na nehmotné kultúrne dedičstvo, teda na usporiadanie kultúrnych podujatí, rovnako na podporu folklórnych súborov a skupín či na edičnú činnosť.

V programe Šport bolo úspešných 163 žiadostí v celkovej hodnote takmer 473-tisíc eur. Podporené boli projekty zamerané na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu športovísk, ale aj ich opravu a údržbu či vybavenie hnuteľným majetkom. Financie využijú žiadatelia tiež na usporiadanie športových podujatí a na reprezentáciu kraja na športových podujatiach európskeho a svetového charakteru, konaných na Slovensku.

Celkovo 29 zámerov dostalo zelenú v programe Sociálne služby. A to v celkovej výške viac ako 87-tisíc eur. Vďaka dotácií zrekonštruujú, zmodernizujú a opravia úspešní žiadatelia, teda neverejní poskytovatelia, zariadenia sociálnych služieb. A to vrátane ich vybavenia hnuteľným majetkom, nákupom materiálno-technického vybavenia či technických zariadení a pomôcok na zlepšenie manipulácie s fyzickými osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu.

Do Výzvy Mikroprogram PSK bolo celkovo doručených 592 žiadostí, z toho nesplnilo kritéria výzvy 17 žiadostí a nebolo podporených 114 žiadateľov. Dohromady tak bolo podporených 478 projektov.

Autor: (Lea HEILOVÁ, PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2020
Ružinov tento rok rozdelil na dotáciách takmer 144 000 eur
Bratislavský Ružinov rozdelil tento rok na dotáciách takmer 144 000 eur. V rámci rozvojových dotácií podporil šesť žiadostí, v oblasti komunitných dotácií získalo podporu 34 projektov.
viac
14.01.2021
Košický kraj rozdelí tento rok cez dotácie najvyššiu sumu
Na dotácie pre žiadateľov z oblasti kultúry, regionálneho rozvoja, športu, mládeže, ale aj sociálnej oblasti je v tohtoročnom rozpočte Košického samosprávneho kraja (KSK) vyčlenených 600 000 eur.
viac
28.01.2021
Šaľa poskytne dotácie pre oblasť kultúry v celkovej výške 10 000 eur
Mesto Šaľa vyzýva záujemcov o poskytnutie dotácií z rozpočtu mesta pre oblasť kultúry pre rok 2021, aby predložili svoje žiadosti.
viac
22.06.2021
PSK podporil projekty v regiónoch v celkovej sume 2,4 milióna eur
Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom pondelkovom rokovaní schválili v rámci Výzvy pre región sumu 2,4 milióna eur. Dotácie rozdelili na zámery v štyroch programoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %