Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
28.05.2021 11:40

PSK má nový registračný portál pre čakateľov na očkovanie


Ilustračná snímka: (tasr).


Prešovská župa spustila do prevádzky vlastný registračný portál pre čakateľov na očkovanie a preočkovanie. Kraj chce takto uľahčiť a zefektívniť prístup pre záujemcov o vakcínu.


Spustením registračného portálu psk-ockovanie.sk Prešovský samosprávny kraj promptne reaguje na aktuálnu situáciu v očkovacej stratégii Slovenska. V rámci tej sa k preočkovaniu vakcínou AstraZeneca nedostávajú ľudia, ktorým plynie viac ako 11 týždňov od podania prvej dávky vakcíny. Zároveň je určený ľuďom, ktorí sú v štátnej čakárni na prvodávkové očkovanie vakcínou proti ochoreniu Covid-19 registrovaní už dlhší čas.

„Webový portál je určený ľuďom, ktorí na termín podania prvej alebo druhej dávky vakcíny čakajú neprimerane dlhý čas. Prijímame dennodenne desiatky telefonátov a občianskych dopytov, vidíme problémy s registráciou v štátnej čakárni, preto konáme. Touto novou iniciatívou chceme uľahčiť prístup obyvateľov k očkovaniu a zefektívniť jeho proces vo svojich veľkokapacitných centrách, ktoré sme na tento účel zriadili,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Portál psk-ockovanie.sk ponúka dve sekcie. Prvou je registrácia na podanie druhej dávky vakcíny AstraZeneca pre čakateľov, ktorí sú za deklarovaným obdobím určenom na preočkovanie, čo je 10 – 12 týždňov a doteraz sú bez pozývacej SMS zo štátnej čakárne. Cez tento portál im bude pridelený najbližší možný termín na prevakcinovanie. Druhou sekciou je tzv. „náhradnícka“ registrácia pre záujemcov o očkovanie z Prešovského kraja, ktorí sú dlhší čas prihlásení v štátnej čakárni na očkovanie vakcínou Pfizer/BioNtech a sú bez termínu, pričom aktuálne je registrácia pre túto vakcínu otvorená od 16 rokov.

„Nový portál má slúžiť aj ambulantným lekárom, v spolupráci s ktorými doteraz fungovalo nahlasovanie náhradníkov na očkovanie podľa platnej vyhlášky rezortu zdravotníctva, najmä pacientov s diagnózami a presne vyšpecifikovanými ochoreniami. Tento rezervačný systém pre náhradníkov sa v týchto dňoch zlúčil s registračným mechanizmom psk-ockovanie.sk. Po novom tak už bude môcť lekár pacienta prihlásiť na očkovanie priamo cez tento registračný portál,“ špecifikoval vedúci Odboru zdravotníctva PSK Jozef Tekáč. Ako ďalej dodal, v záujme zefektívnenia očkovania vo vakcinačných centrách prešovskej župy sa už začalo aj s vydávaním dvojjazyčných dočasných certifikátov o očkovaní v slovenskom i anglickom jazyku. Administratívne tímy ich príležitostne vytlačili aj občanom, ktorí boli očkovaní tiež v skorších termínoch a o toto potvrdenie požiadali.

„Od pondelka 24. mája už Národné centrum zdravotníckych informácií na vládnom portáli korona.gov.sk sprístupnilo formulár, kde môžu občania očkovaní pred 22. májom spätne požiadať o dvojjazyčný elektronický certifikát k očkovaniu. Certifikát by mali obdržať emailom, osobne navštíviť veľkokapacitné očkovacie centrá za týmto účelom tak nie je potrebné,“ dodal J. Tekáč a uviedol, že v prípade týchto potvrdení však pôjde len o prechodné riešenie, keďže podľa informácií z ministerstva zdravotníctva by mal byť na prelome júla a augusta pre očkovaných dostupný už tzv. green pass – spoločný celoeurópsky certifikát.

Autor: (Daša JELEŇOVÁ, hovorkyňa PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
09.04.2021
ŽSK predstavil nový objednávací systém pre náhradníkov na očkovanie
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) pripravil nový objednávací systém pre náhradníkov na vakcinovanie proti ochoreniu COVID-19. Pacienta do poradovníka na základe jeho diagnózy zaeviduje priamo lekár.
viac
25.05.2021
Pre záujemcov o preočkovanie AstraZenecou zriadi PSK vlastný registračný systém
Prešovský samosprávny kraj uplynulý víkend v troch veľkokapacitných očkovacích centrách (VKOC) v  Prešove, Poprade a Humennom podal 11 344 vakcín proti koronavírusu. Obyvateľov očkoval aj prostredníctvom svojej výjazdovej služby (VOS), ktorá sa dostala k 932 záujemcom v deviatich obciach kraja.
viac
21.10.2021
PSK začína očkovať treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19
Prešovský samosprávny kraj spúšťa v sobotu (23. 10.) očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Pilotne ňou začne očkovať vo veľkokapacitnom očkovacom centre v SOŠ technickej na Volgogradskej ulici v Prešove, a to ľudí s poruchou imunity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %