Pondelok 24.06.2024
Dnes má meniny 
Ján
°C
14.06.2024 02:15

Prvý Krajský environmentálny festival pre stredné školy ZA zelený KRAJ


Ilustračná snímka z festivalu ZA zelený KRAJ


Budatínsky park v Žiline patril vo štvrtok (13.06.2024) environmentálnemu vzdelávaniu. Festival ZA zelený kraj prilákal viac ako dve desiatky organizácií a viac ako 500 študentov z 23 škôl zo Žilinského kraja.


Festival je prirodzeným vyústením viac ako dvojročnej práce kraja v oblasti zlepšovania podmienok environmentálneho vzdelávania. Kým v prvej fáze svojich aktivít kraj mapoval stav vzdelávania na stredných školách cez prieskumy a diskusie s učiteľmi/kami a žiakmi/čkami, v ďalšej fáze do spolupráce prizval aj organizácie poskytujúce environmentálne vzdelávanie a spoločne hľadali možnosti, ako nastaviť podmienky na environmentálne vzdelávanie tak, aby bolo efektívne, kvalitné a dostupné.

Prepojiť organizácie so strednými školami bolo jedným z hlavných cieľov. Počas dňa plného rozmanitých aktivít sa žiaci/čky s učiteľmi/kami dozvedeli viac o činnosti enviroorganizácií pôsobiacich na území Žilinského kraja. Tie mali možnosť prezentovať na jednom mieste svoju ponuku vzdelávania pre školy. Pre žiakov si zároveň pripravili aj niekoľko praktických workshopov.

Pozvanie na festival prijali hostia ako Marta Fandlová, ambasádorka Európskeho klimatického paktu a ochrany klímy, Veronika Basta z Ministerstva životného prostredia za projekt Populair a županka Erika Jurinová: „Je dôležité, aby sme robili aktívne kroky na zmiernenie klimatických dopadov, ktoré sa nevyhýbajú ani nášmu kraju, mestám a obciam. Práca s mládežou je mimoriadne dôležitá. Predstavili sme preto dnes Koncepciu environmentálneho vzdelávania, výchovy a osvety v Žilinskom kraji, ktorú organizácie mohli pripomienkovať a podieľať sa tak na jej vzniku. Naším spoločným cieľom je zdravší a zelenší Žilinský kraj.“

Súčasťou festivalu bola aj diskusia na tému EKO do školy, ktorá priniesla ukážky dobrej praxe, na ktorej sa podieľali študenti. Nechýbalo ani predstavenie interaktívnej hry Kompas mobility, ktorá bude súčasťou environmentálnej výchovy na mnohých stredných školách v kraji. Počas dňa bola predstavená aj Ponuka environmentálneho vzdelávania v Žilinskom kraji, ktorú pripravil kraj ako pomôcku pre učiteľov/ky aj environmentálnej výchovy nielen na stredných školách. Žiaci a žiačky mali tiež možnosť pripomienkovať Koncepciu environmentálneho vzdelávania, ktorá bola pripravená participatívne so zapojením aktérov z radov škôl a organizácií.

Záver dňa patril vystúpeniu mládežníckej kapely Cherries & Therapy.

Podujatie sa realizovalo v rámci projektu „Zvyšovanie kvality environmentálneho vzdelávania v Žilinskom kraji“, ktorý je realizovaný s pomocou Environmentálneho fondu. Na realizácii environmentálneho festivalu sa podieľa aj Populair LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia, ktorého cieľom je riadenie kvality ovzdušia a zníženie vystavenia obyvateľstva škodlivým vplyvom látok znečisťujúcich ovzdušie.

Autor: (ts-ŽSK, Eva Lacová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2019
Veľká modernizácia stredných škôl v ŽSK
Žilinská župa rozbehla modernizáciu stredných škôl za viac ako 13 miliónov eur z eurofondov. Vynovia sa dielne, učebne praktického vyučovania, či laboratória.
viac
27.08.2020
Košický kraj využíva leto na opravy stredných škôl
Letné prázdniny využil Košický samosprávny kraj (KSK) na opravy stredných škôl a školských zariadení.
viac
06.09.2021
Stredné školy v kraji zahájili nový školský rok 2021/2022
Vo štvrtok 2. septembra stredné školy v kraji po letných prázdninách opätovne otvorili brány pre svojich žiakov. Celkovo v Žilinskom kraji zasadlo do školských lavíc takmer 29 000 žiakov, z toho v 59-tich župných školách bude v tomto školskom roku študovať 20 672 stredoškolákov.
viac
18.01.2022
V roku 2022 plánuje KSK rekonštrukcie na každej tretej strednej škole
Košický samosprávny kraj sa aj v tomto roku chystá pokračovať v rekonštrukciách svojich stredných škôl. V pláne je tiež obnova a výstavba niekoľkých športovísk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.20 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.66 %