Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
12.11.2019 09:10

Proti medveďom bojujú aj osvetou


Ilustračná snímka. Zdroj: iStockphoto


V Trnavej Hore (okres Žiar nad Hronom) sa rozhodli bojovať proti medveďom aj osvetou. V pondelok tu organizujú edukačné podujatie s názvom Ako byť v bezpečí na území s výskytom medveďov.


Ochranár a publicista Jaroslav Slašťan obyvateľom porozpráva o výskyte a druhoch medveďa, ale poradí im tiež, ako sa správať pri strete s medveďom.       

Podujatie v Trnavej Hore nie je náhodné. Ešte v máji tunajšia samospráva vyzývala obyvateľov k ostražitosti, keďže zaznamenala viacero informácií o stretnutiach ľudí s lesnou zverou - diviakom, líškou, ale aj medvedicou s mláďatami, a to v okrajových častiach, ako aj v strede obce.       

Riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Štiavnické vrchy Peter Farbiak potvrdil, že výskyt medveďa v intraviláne Trnavej Hory bol tento rok jedným z piatich hlásení, ktoré správa tento rok evidovala. Okrem Trnavej Hory bol výskyt medveďa hlásený aj v obciach Svätý Anton, Kremnické Bane či Žibritov. Hlásený bol aj úhyn medveďa na rýchlostnej ceste R1 medzi Budčou a Hronskou Dúbravou.       

Aj napriek týmto hláseniam však podľa Farbiaka nie je situácia v dotknutom území kritická. "Myslím si, že na rozdiel od iných lokalít na Slovensku u nás tento problém nie je až taký vypuklý," uviedol pre TASR.       

Správa podľa jeho slov nemá presné čísla o tom, koľko jedincov sa na jej území nachádza a či je šelma premnožená. V súčasnosti však podľa jeho slov prebieha odoberanie vzoriek trusu, ktoré má viesť k sčítaniu medveďov na danom území.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2018
Obec má územný plán, dala tak definitívne "nie" výstavbe MVE
Samospráva v obci Trnavá Hora dala definitívne "nie" výstavbe malej vodnej elektrárne (MVE) na toku Hrona. Poslanci na uplynulom rokovaní obecného zastupiteľstva schválili územný plán obce a všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorým sa vyhlasujú záväzné časti územného plánu bez rezervovania územia
viac
21.06.2019
Zber kuchynského odpadu z domácností v Trnavej Hore
Od 6. mája je v našej obci Trnavá Hora zavedený zber kuchynského odpadu z domácností. Stali sme sa tak jednou z pomedzi prvých obcí na Slovensku, ktorá sa do tohto pilotného projektu zapojila.
viac
02.02.2021
Pamätník SNP v Kľačanoch čaká čiastočná rekonštrukcia
Pamätník Slovenského národného povstania (SNP) v obci Trnavá Hora v časti Kľačany čaká čiastočná rekonštrukcia. Pamätník vznikol v roku 1967 a podľa starostu Pavla Kravca mal pôvodne slúžiť ako okresný pamätník pre oslavy SNP.
viac
05.04.2022
V obci Trnavá Hora zvýšili mieru triedenia na 64 percent
Zákon o odpadoch zaviedol pre obce a mestá nový ukazovateľ - mieru triedenia, ktorá vyjadruje pomer vytriedeného odpadu a celkového množstva odpadov vzniknutých v obci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %