Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.01.2020 08:05

Seriál o triedení odpadov má obyvateľov naučiť správne separovať


Snímka zdroj: trnavahora.sk


Samospráva v obci Trnavá Hora sa rozhodla posilniť povedomie svojich obyvateľov o triedení odpadov aj prostredníctvom krátkeho seriálu zverejňovaného na sociálnej sieti. V ňom chcú obyvateľom vysvetliť, ako správne triediť rozmanité druhy odpadu.


Starosta Pavel Kravec priblížil, že ich k tomu viedlo dlhoročné úsilie triediť a odovzdávať čo najviac odpadov na ďalšiu recykláciu, a tak čo najviac znižovať objem zmesového odpadu odvážaného na skládku. Miera vytriedeného odpadu sa v posledných rokoch v obci výrazne zvýšila aj vďaka viacerým opatreniam, ktoré postupne zavádzali.       

Išlo napríklad o otvorenie zberného dvora, zavedenia zberu kuchynského odpadu, posilnenie stojísk na triedený odpad a zavedenie triedeného odpadu aj v chatových oblastiach, či zavedenie množstevného zberu odpadu. "Keďže sme už spravili všetky organizačné opatrenia, ktoré zvýšili mieru triedenia, rozhodli sme sa zamerať na edukáciu občanov," skonštatoval Kravec.       

Tú síce robili aj doteraz, no prostredníctvom pravidelného seriálu ju chcú ešte posilniť. Seriál zverejňovaný na sociálnej sieti aj internetovej stránke obce obsahuje krátku výstižnú informáciu, ktorá bude zameraná vždy na konkrétny druh odpadu. Cieľom je priblížiť najmä tie druhy odpadov, ktorých triedenie je menej známe. Prvý z nich vysvetľuje, ako správne nakladať s potravinovými obalmi z cukroviniek.       

Za svoju komplexnosť zavedeného systému nakladania s odpadmi získala obec Trnavá Hora minulý rok ocenenie Zlatý mravec 2019, ktoré udeľujú v rámci medzinárodného kongresu DOH – deň odpadového hospodárstva. Obec získala ocenenie v kategórii komunálne hospodárstvo za dlhodobé projektové úsilie intenzifikácie zberu a triedenia odpadov, vďaka ktorému od roku 2014 do roku 2019 zvýšila mieru triedenia odpadov zo 14 na 54 percent.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2021
Vystriedanie zahraničných dovozcov odpadov našimi nemusí byť všespasiteľné
Šéf envirorezortu Ján Budaj podpísal koncom júna memorandum so slovenskými výrobcami cementu o navýšení spaľovania domácich odpadov v slovenských cementárňach. Médiám bol akt prezentovaný ako dosiaľ najväčší enviroprojekt v oblasti riešenia odpadov.
viac
04.08.2021
Seriál: Ako triedime (pripravujeme k recyklácii) papier?
Odborníci tvrdia, že podľa súčasných možností dokážeme väčšinu správne vytriedeného papiera recyklovať minimálne 4-5 krát, maximálne 7-8 krát. Z recyklátu sa opätovne vyrábajú napríklad noviny, kuchynský, toaletný papier, škatuľové kartóny, kartóny na vajcia, papierové tašky, kancelársky papier atď.
viac
28.10.2021
Menej odpadu vieme dosiahnuť jednoduchými zmenami priamo doma
Priemerný obyvateľ Slovenska vyprodukoval za minulý rok podľa údajov Štatistického úradu až 446 kilogramov komunálneho odpadu, čo bolo v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi opäť viac. Pozitívnou správou je, že viac ako polovica z toho neskončila na skládke, ale odpad sme dokázali vytriediť.
viac
05.04.2022
V obci Trnavá Hora zvýšili mieru triedenia na 64 percent
Zákon o odpadoch zaviedol pre obce a mestá nový ukazovateľ - mieru triedenia, ktorá vyjadruje pomer vytriedeného odpadu a celkového množstva odpadov vzniknutých v obci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %