Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
05.04.2022 01:30

V obci Trnavá Hora zvýšili mieru triedenia na 64 percent


Graf.


Zákon o odpadoch zaviedol pre obce a mestá nový ukazovateľ - mieru triedenia, ktorá vyjadruje pomer vytriedeného odpadu a celkového množstva odpadov vzniknutých v obci.


Robiť zmeny v systéme zberu a triedenia odpadov sa oplatí. Obec Trnavá Hora zaviedla podobné hodnotenie už niekoľko rokov pred zmenou zákona, pričom používala jednoduchú metodiku: 5 základných zložiek (plasty, sklo, tetrapaky, kovy, papier) porovnávala so zmesovým odpadom, teda vytriedený odpad s tým, ktorý „zberovka“ vysypala z kukanádob na skládku. Takúto metodiku pokladáme za transparentnejšiu, lebo zákonom zavedená metodika síce hodnotí odpady v širšom meradle zameranom aj na BIO odpad (kucho a zelený), železný odpad, drevený odpad a pod., ale stačí, že obec triedi 5 základných zložiek a k tomu má dobre zavedený a vážený odvoz „zeleného odpadu“ na kompostovanie, a o vysokú mieru triedenia má postarané.

Obec Trnavá Hora triedi celkom 22 odpadových komodít, pričom za rok 2021 dosiahla 64 % mieru triedenia.

V roku 2018 obec začínala s 39,95 % mierou triedenia a vďaka zavedeniu rôznych organizačných opatrení zvýšila za 3 roky triedenie o 24 p.b. Najzásadnejšie opatrenie bolo prijaté na začiatku roka 2019, keď obec zaviedla množstevnú platbu za zber zmesového odpadu, teda platbu len za odpad, ktorý občan nevytriedi, pričom výšku platby v závislosti od usilovnosti triedenia určuje vlastne občan sám. Takéto opatrenie v súčinnosti s inými prinieslo vyššie množstvo vytriedeného odpadu a zníženie množstva odpadu vyvezeného na skládku.

Po 3 rokoch bolo na skládku vyvezené o 45 ton menej zmesového odpadu, čo v prepočte na kukanádoby je o 4 196 menej oproti roku 2018, ktorý bol posledným rokom paušálnej platby za odvoz zmesového odpadu.

V triedenom odpade sa obec zlepšila za tri roky o 113 %. Najlepší obraz o vývoji odpadového hospodárstva obce Trnavá Hora dáva priložený graf, z ktorého vidieť, že meniť veci sa oplatí – občan je spokojný, lebo za odvoz odpadu platí o desiatky eur menej, obec zvyšuje objem vytriedeného odpadu a zmenšuje množstvo odpadu vyvezeného na skládku, pričom ešte znižuje poplatok za jeho uskladnenie na skládke a u Envirofondu uplatňuje aj vratku, ktorú môže využiť na ďalšie zlepšenie triedenia, štát zlepšuje štatistiku a príroda ...príroda je na tom najhoršie, lebo každý, aj len minimálny odpad, je pre ňu pohromou.

 

Autor: (Pavel KRAVEC, starosta obce Trnavá Hora)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.01.2020
Seriál o triedení odpadov má obyvateľov naučiť správne separovať
Samospráva v obci Trnavá Hora sa rozhodla posilniť povedomie svojich obyvateľov o triedení odpadov aj prostredníctvom krátkeho seriálu zverejňovaného na sociálnej sieti. V ňom chcú obyvateľom vysvetliť, ako správne triediť rozmanité druhy odpadu.
viac
19.08.2020
Čo je za odmietnutím odložiť triedenie kuchynských bioodpadov?
Na zavedenie zberu kuchynského bioodpadu ostávajú samosprávam štyri mesiace. Okrem iných nie v Bratislave a v Košiciach, v ktorých ho budú naďalej - ako súčasť zmiešaného komunálneho odpadu - energeticky zhodnocovať ešte dva roky v mestských spaľovniach.
viac
01.02.2021
Nový systém zberu komunálneho odpadu v Trebišove zvýhodňuje separovanie
Mesto Trebišov od začiatku roka zaviedlo množstvový zber zmesového komunálneho odpadu.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %