Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
26.07.2022 02:25

Projekty na úpravu odpadu sa realizujú v štyroch obciach


Ilustračná snímka: (tasr).


Projekty na mechanicko-biologickú úpravu (MBÚ) komunálneho odpadu sa realizujú v Partizánskom, Poltári, Hnúšti a v obci Hincovce v okrese Spišská Nová Ves. Ich kapacita je 127 325 ton za rok.


Celková zazmluvnená suma je 15 miliónov eur. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR s tým, že projekty boli podporené v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Od nového roka bude na Slovensku zakázané skládkovanie odpadu, pokiaľ neprešiel MBÚ. Cieľom je zníženie množstva odpadu a nebezpečenstva pre zdravie ľudí a životné prostredie. Niektoré spoločnosti sa podľa MŽP s povinnosťou už vysporiadali a svoje zariadenie uviedli do prevádzky. Prvým zariadením na MBÚ je Centrum zhodnocovania odpadu v Hornom Hričove. "Linkou vytriedená biologická zložka prejde kompostovacím a fermentovacím procesom (stabilizáciou) v uzavretých boxoch a až potom sa bezpečne uloží na skládku," uviedlo ministerstvo.

V obci Hincovce podľa MŽP funguje zariadenie na MBÚ od apríla. V súčasnosti je vyhlásená ďalšia výzva zameraná na úpravu odpadu. "V rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie prebiehalo a prebieha viacero konaní týkajúcich sa mechanicko-biologickej úpravy zmesových odpadov, pričom niektoré konania už boli riadne ukončené," priblížil envirorezort.

Od nového roka bude možné na skládku odpadov, ktorý nie je nebezpečný, uložiť iba upravený zmesový odpad. Zároveň musí spĺňať zákonom stanovené parametre biologickej stability. "Úprava odpadov je fyzikálny, tepelný, chemický alebo biologický proces vrátane triedenia odpadu, ktorý zmení vlastnosti odpadu s cieľom zmenšiť jeho objem alebo znížiť jeho nebezpečné vlastnosti, uľahčiť manipuláciu s ním alebo zlepšiť možnosti jeho zhodnotenia," vysvetlil rezort. Doplnil, že cieľom stabilizácie je zabrániť vzniku a úniku skládkových plynov a metánu do ovzdušia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
31.05.2022
Nové pravidlá s nakladaním so zmesovým komunálnym odpadom od 1. 1. 2023
Téma odpadového hospodárstva v poslednom čase začína byť horúca nielen na úrovni priemyslu, ale aj na úrovni miest a obcí. Jednou z hlavných a nosných tém je tzv. úprava odpadov pred ich zneškodnením na skládkach odpadov.
viac
29.11.2022
MŽP aktuálne neplánuje prehodnotiť dátum zavedenia úpravy odpadu
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR aktuálne neplánuje prehodnotiť dátum zavedenia úpravy odpadu pred jeho uložením na skládku.
viac
11.01.2023
Envirorezort schválil 26 miliónov eur na podporu triedenia komunálnych odpadov
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) schválilo koncom decembra 2022 projekty za 26 miliónov eur na triedenie zberu komunálnych odpadov takmer v šesťdesiatich mestách a obciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %