Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.09.2020 09:22

Program Envirogranty prerozdelí neziskovým organizáciám 100-tisíc eur


Snímka zdroj: (Nadácia Ekopolis).


Nadácia VÚB vyhlasuje úplne novú grantovú schému, aká nemá na Slovensku vzhľadom na svoje zameranie obdobu. Program Envirogranty sa stáva prvou vlastnou iniciatívou bankovej nadácie, ktorej zámerom je rozdeliť 100-tisíc eur výhradne na ucelené koncepty environmentálnych aktivít tretieho sektora.


Zameriava sa pritom na dve deficitné oblasti – ochranu biodiverzity a podporu zelenej ekonomiky. Projekty, o ktorých podpore bude rozhodovať nezávislá komisia odborníkov, je možné predkladať do 5. novembra 2020.

Nový program Envirogranty má za cieľ zanechať svoju zelenú stopu v oblastiach, ktoré majú zásadný vplyv na súčasný a budúci vývoj našej krajiny a celej spoločnosti. Svoju podporu preto smeruje medzi projekty reagujúce na aktuálne výrazne narastajúcu stratu biodiverzity okolo nás, ako aj životaschopné modely udržateľného rozvoja v regiónoch Slovenska, postavené na princípoch zelenej ekonomiky.

Neziskové subjekty, ktoré si predsavzali chrániť prírodné podmienky pre všetky formy života, od ktorých sme ako spoločnosť a ľudstvo existenčne závislí, môžu požiadať napr. o podporu pri projektoch záchrany biotopov v blízkosti priemyselných areálov, lokalít výstavby alebo ťažby. Prihlásiť sa môžu aj s konceptami nasadzovania mestských včiel či projektami podporujúcimi zachovanie domácich pralesov alebo naopak reagujúcimi na šírenie invazívnych druhov a znečisťovanie prostredia. V druhej kategórii podporí program „Envirogranty“ napr. návrhy rozvoja prírodného turizmu, sociálneho podnikania s environmentálnym dosahom či ekologické biznis plány zamerané na recykláciu a „upcycling“ pri produkcii.

Rozhodovať budú odborníci

Nadácia VÚB pripravila svoju novú koncepciu podpory enviro sektora v spolupráci s expertmi, ktorí patria v problematike udržateľného rozvoja a ochrany životného prostredia k domácim lídrom. „Iniciatívu Envirogranty možno považovať za unikátnu z hľadiska jej prínosu pre činnosť environmentálne zameraných organizácií na Slovensku. Príležitosti získať zdroje pre projekty v zadefinovaných oblastiach sú aktuálne pomerne obmedzené a táto grantová schéma ich umožňuje efektívne, už budúci rok zužitkovať v praxi,“ hovorí Peter Medveď, riaditeľ neziskovej organizácie Ekopolis, ktorý sa stal na základe oslovenia Nadácie VÚB hlavným odborným garantom programu Envirogranty.

Nadácia VÚB podporí 5 až 10 projektov

Žiadosti o grant spolu so svojimi vypracovanými projektami v oblasti ochrany biodiverzity a zelenej ekonomiky môžu podať nielen mimovládne organizácie ale aj miestne samosprávy, a to prostredníctvom elektronického formulára. Uzávierka prihlášok do programu je 5. novembra. Na základe rozsahu a zmyslu predložených žiadostí vyberie hodnotiaca komisia 5 až 10 projektov, medzi ktoré Nadácia VÚB prerozdelí celkovo 100-tisíc eur.

Podpora udržateľnosti sa stáva prioritou

Nadácia VÚB uvedením samostatnej grantovej schémy pre oblasť environmentalistiky výrazne posilňuje svoj záväzok angažovať sa v projektoch ochrany životného prostredia a trvalej udržateľnosti na najvyššej strategickej úrovni. „Doteraz sme sa správali ako viacero iných ekologicky zmýšľajúcich korporátnych nadácií, ktorých snahu si ceníme – veď ide o náš spoločný cieľ. Vsádzať myšlienku udržateľnosti do samotného DNA toho, ako konáme a aké aktivity podporujeme, však vnímame čoraz viac ako naše poslanie. Aj preto sme sa rozhodli uviesť prvý ročník programu Envirogranty. Je to pre nás dôležitý krok smerom do oblasti, v ktorej sa chceme angažovať stále intenzívnejšie,“ hovorí Alexander Resch, predseda správnej rady Nadácie VÚB a generálny riaditeľ VÚB banky.

Za ostatné 2 roky prerozdelila Nadácia VÚB cez svoje komunitné a zamestnanecké grantové programy medzi menšie projekty s ekologickým zameraním po celom Slovensku 170-tisíc eur. Medzi jej dlhodobé iniciatívy patrí aj spájanie síl s viacerými environmentálne zmýšľajúcimi partnermi, ktorými sú napr. Nadácia Cvernovka, festival Ekotopfilm či OZ PUNKT – organizátor podujatia Dobrý trh.

Autor: (Nadácia Ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2020
Viac prírody v areáli vašej firmy?
Nadácia Ekopolis hľadá dve spoločnosti pre spoluprácu na projekte pre podporu biodiverzity. Príprava projektu prináša možnosť financovať zmysluplné zelené zmeny v areáli vlastnej firmy.
viac
07.08.2020
Grantový program Dobrý sused opäť podporí komunitné projekty
Grantový program Dobrý sused opäť podporí zaujímavé projekty zlepšujúce život v komunite či v okolí bydliska. O príspevok do výšky 4000 eur môžu žiadať obyvatelia, samosprávy a organizácie v bratislavských mestských častiach Vrakuňa a Podunajské Biskupice a v obci Borinka, najnovšie aj v Ružinove.
viac
15.12.2020
Deväť organizácií a obcí môže rozbehnúť veľké ekologické projekty
Deväť organizácií a obcí na Slovensku môže od budúceho roka rozbehnúť veľké ekologické projekty. Umožní im to finančná podpora v rámci grantového programu Envirogranty.
viac
23.12.2020
Podpora Programu rozvoja vidieka v roku 2020
V rámci Programu Rozvoja vidieka SR 2014 -2020 bolo v roku 2020 vyhlásených 5 výziev. Novinku predstavovali dve výzvy, kde sa listinné doručenie žiadosti o nenávratný finančný príspevok nahradilo výlučne elektronickým doručením.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %