Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
04.02.2021 10:30

Problematické skupiny obyvateľstva nebudú mať prístup do kasín a herní


Ilustračná snímka.


Úrad pre reguláciu hazardných hier informuje, že od 1.1. 2021 sú do registra vylúčených osôb zapisované ďalšie tri skupiny osôb, ktorým sa zakazuje účasť na hazardných hrách.


Ide o osoby, ktorým bol súdom uložený zákaz účasti na hazardných hrách, ďalej osoby, ktorým bola súdom uložená povinnosť platiť výživné na nezaopatrené dieťa a osoby, voči ktorým bolo začaté trestné stíhanie pre trestný čin zanedbania povinnej výživy. Táto povinnosť bola do zákona o hazardných hrách vložená už pri jeho prijatí v roku 2019, účinnosť vo vzťahu k uvedeným osobám však nadobudla až 1. 1. 2021.

Podľa Úradu pre reguláciu hazardných hier sa rozšírením registra vylúčených osôb sa naďalej zvyšuje ochrana problematických skupín obyvateľstva. Práve tie chce chrániť pred negatívnymi dopadmi, ktoré môžu vyplývať z hrania hazardných hier a ktoré by sa mohli odraziť na kvalite ich života a sociálnom statuse ich rodín. Zavedením registra vylúčených osôb sa skutočne podarilo zamedziť vstupu problematických skupín obyvateľstva do kasín a herní. Nové toky evidencie majú za cieľ naďalej prispievať k vytváraniu bezpečného hráčskeho prostredia a nastaveniu takých pravidiel hrania hazardných hier, ktoré dokážu minimalizovať hráčske riziká

Úrad pre reguláciu hazardných hier je správcom spomínaného registra. Údaje mu však poskytujú viaceré organizácie, v prípade nových troch skupín sú poskytovateľmi dát súdy, Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Ministerstvo vnútra SR, resp. Policajný zbor.

Register vylúčených osôb funguje od januára 2019. Eviduje osoby, ktoré dosiahli vek 18 rokov a ktoré boli vylúčené z účasti na hazardných hrách. Okrem zmieňovaných nových troch skupín tu patria aj aj poberatelia dávok v hmotnej núdzi a osoby žijúce s nimi v spoločnej domácnosti, poberatelia sociálnych štipendií, osoby, ktorým bolo diagnostikované patologické hráčstvo a ktoré dali súhlas so zápisom do registra a tzv. samovylúčitelia, resp. osoby, ktoré požiadajú o zápis z vlastnej iniciatívy. K 31.12.2020 bolo v registri evidovaných takmer 94 000 osôb.

Autor: (urhh.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2020
Do boja proti kvízomatom sa zapoja aj slovenské obce a mestá
Úrad pre reguláciu hazardných hier (ÚRHH) spojí sily v boji proti kvízomatom so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Spoločne budú šíriť osvetu a informovať majiteľov pohostinstiev v mestách a obciach po celom Slovensku o negatívnych dôsledkoch prevádzkovania hazardných hier bez licencie.
viac
15.02.2021
Hazardné hry je lepšie regulovať
Vyjadrenie generálneho riaditeľa Úradu pre reguláciu hazardných hier k novembrovej novele zákona o hazardných hrách, ktorá umožnila slovenským mestám a obciam zakázať prevádzkovanie hazardných hier na svojom území bez potreby petície.
viac
29.06.2021
Úrad pre reguláciu hazardných hier pečatil hracie automaty
Úrad pre reguláciu hazardných hier podnikol akciu na dodržiavanie ustanovení zákona o hazardných hrách a zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu (AML zákon).
viac
12.07.2021
Získavanie dát z prevádzkovania hazardných hier online
1. júla 2021 nadobudla účinnosť tretia časť vyhlášky Ministerstva financií SR č. 445/2020 Z. z. ktorou sa ustanovuje rozsah a spôsob získavania údajov o hazardných hrách zo servera prevádzkovateľa hazardnej hry alebo ním povereného subjektu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %