Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
21.07.2022 02:25

Prioritou miest je, aby boli i Ukrajinci začlenení do predškolských zariadení


Ilustračná snímka: (tasr).


Prioritou každého mesta je, aby boli aj ukrajinské deti začlenené do predškolských (aj školských) zariadení. Mestá sa však musia riadiť pravidlami a reálnymi možnosťami, ktoré im vyplývajú zo zákona.


Po zápisoch do materských škôl to pred začiatkom nového školského roka 2022/2023 uviedla Únia miest Slovenska (ÚMS).

"Tak ako doteraz, aj v aktuálnej situácii hrozí, že bez včasnej podpory a spolupráce so štátom sa zopakuje scenár, že opäť dôjde k eskalácii napätia, ako medzi samosprávou a štátom, tak aj naprieč celej spoločnosti a tomu je potrebné predísť najrýchlejšie, ako sa dá," uviedla ÚMS vo svojom stanovisku. Zástupcovia ÚMS sa pravidelne zúčastňujú krízových štábov, kde apelujú na zodpovedný, systematický a citlivý prístup k tejto problematike, a to v dostatočnom predstihu. Na rade je podľa únie štát, mestá sú pripravené naďalej robiť maximum, čo je v ich silách.

ÚMS uviedla, že veľmi pozorne sleduje situáciu v súvislosti s umiestňovaním ukrajinských detí do predškolských (aj školských) zariadení. "V praxi vidíme, že mestá pristupujú k riešeniu tejto náročnej a zodpovednej životnej situácie maximálne zodpovedne a proaktívne. Je nutné však pripomínať, že schopnosť efektívne riešiť túto otázku závisí od konkrétneho mesta, v akej je finančnej a kapacitnej kondícii," uvádza ÚMS.

Od začiatku riešenia tejto situácie vníma únia aj napätie a nepochopenie zo strany štátu, ktorý mestám kladie nové povinnosti, avšak bez nutnej finančnej podpory, ako aj bez systémových riešení. "V prípade, ak mesto nedokáže umiestiť požadovaný počet ukrajinských detí do škôlok, dôvodom je nedostatok kapacít a finančných zdrojov, čo mesto nedokáže samo vyriešiť bez spolupráce so štátom," dodáva sa v stanovisku ÚMS, ktoré TASR poskytla jej hovorkyňa Daniela Piršelová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2021
R. Rybníček: Primátori krajských miest chcú pomôcť s vakcináciou
Primátori krajských miest iniciovali stretnutie s predstaviteľmi ministerstva zdravotníctva o pomoci štátu pri zriaďovaní vakcinačných centier. Informoval o tom primátor Trenčína Richard Rybníček.
viac
31.08.2021
Pohyb a šport patrí k deťom, patrí do škôl!
Únia miest Slovenska podporila spoločné vyhlásenie organizácií pôsobiacich v oblasti športu, vzdelávania, podnikania, podpory a ochrany zdravia detí a mládeže: „Pohyb a šport patrí k deťom, patrí do škôl!”.
viac
20.05.2022
Mestá štrajkujú, požiadajú o pomoc aj prezidentku
Silné a bezpečné mestá pre ľudí budú zrejme čoskoro minulosťou. Štát svojimi opatreniami naďalej ukazuje, že mu nezáleží na fungovaní samospráv, naopak, správa sa tak, že mu prekážajú.
viac
13.01.2023
ÚMS čaká, ktoré z prísľubov štátu o pomoci s vysokými cenami energií sa naplnia
Únia miest Slovenska (ÚMS) v súvislosti s vysokými cenami energií čaká, ktoré z prísľubov štátu sa naplnia a v akom časovom horizonte.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %