Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.05.2022 07:45

Mestá štrajkujú, požiadajú o pomoc aj prezidentku


Únia miest Slovenska.


Silné a bezpečné mestá pre ľudí budú zrejme čoskoro minulosťou. Štát svojimi opatreniami naďalej ukazuje, že mu nezáleží na fungovaní samospráv, naopak, správa sa tak, že mu prekážajú.


ÚMS doteraz využila všetky svoje legitímne možnosti na to, aby vyzvala štát k spolupráci so samosprávami a našli tak spoločné riešenie v aktuálnej kríze. Riešenie, ktoré pomôže ľuďom ale bude zároveň rešpektovať existenčné fungovanie miest a obcí. Žiaľ, nič nepomohlo, nič sa nezmenilo, vláda SR všetky naše volania otvorene ignoruje. ÚMS bude preto v najbližších dňoch žiadať o stretnutie prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby sa postavila na stranu samospráv a pomohla ochrániť mestá a obce pred ich likvidáciou zo strany štátu. Zhodli sa na tom zástupcovia členských miest ÚMS na dnešnom online Prezídiu.

Richard Rybníček, prezident ÚMS: "Sme v koncoch, ešte bojujeme, ale sily aj riešenia nám pomaly dochádzajú. Snažíme sa so cťou a zodpovedne voči našim obyvateľom zvládnuť všetky náročné  krízy, jednu po druhej, no bojovať popri tom ešte aj zo štátom, ktorý má evidentne záujem samosprávy zlikvidovať, to je už nad naše sily. Neviem, ako toto všetko zvládneme. Sme svedkami najcentralistickejšej vlády v histórii Slovenska a autoritárskych praktík niektorých jej členov."

Únia miest Slovenska zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska. Aj preto veríme, že hlas našich miest má, aj pri riešení  tejto témy, svoju váhu a svoj prínos.

 

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2021
Mestá umožnia svojim obyvateľom dať sa otestovať cez víkend
Všetkých 56 slovenských miest, ktoré sú členmi Únie miest Slovenska (ÚMS) a žije v nich takmer 2 milióny obyvateľov, umožní svojim obyvateľom dať sa cez víkend otestovať.
viac
25.01.2021
R. Rybníček: Primátori krajských miest chcú pomôcť s vakcináciou
Primátori krajských miest iniciovali stretnutie s predstaviteľmi ministerstva zdravotníctva o pomoci štátu pri zriaďovaní vakcinačných centier. Informoval o tom primátor Trenčína Richard Rybníček.
viac
09.04.2021
Riešenie klimatickej krízy si od samospráv vyžaduje čas, prácu aj financie
Riešenie klimatickej krízy a jej následkov si od samospráv vyžaduje viac času, práce, financií a personálnych kapacít. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.
viac
05.05.2021
Únia miest Slovenska: Vráťme mestám práva
Rok 2020, rok pandémie, ukázal a potvrdil, že mestá a obce sú najstabilnejším prvkom štátu a predstavujú najvyšší stupeň bezpečnosti pre svojich obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %