Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
04.10.2021 09:05

Prievidza má obnovený symbol historickej cesty Magna via


Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš


Mesto Prievidza má obnovený symbol historickej kráľovskej poštovej cesty Magna Via. Novú žulovú dlaždicu s vygravírovaným logom tejto cesty osadili pred mestským domom v uplynulých dňoch, mesto ju dostalo od predsedu občianskeho združenia Magna via Jozefa Húsku na konci minulého školského roka.


Informoval o tom hovorca Prievidze Michal Ďureje. Kráľovsko-cisárka poštová cesta už od 16. storočia spájala regióny veľkej časti Európy aj dnešného Slovenska a Prievidza je práve jedným z miest, kadiaľ viedla, spomenul viceprimátor Ľuboš Jelačič.       

"Pretože si ctíme históriu a sme na ňu patrične hrdí, mám úprimnú radosť z toho, že tento malý symbol bude našim obyvateľom i návštevníkom Prievidze nielen pripomínať históriu, ale ich zároveň viesť k ďalšiemu poznávaniu krás našej krásnej krajiny v srdci Európy," dodal Jelačič.        

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2020
Dobrovoľníci začali s obnovou Kráľovskej studničky pod Pajštúnom
Dobrovoľníci chcú vrátiť život Kráľovskej studničke, nachádzajúcej sa pri ceste k zrúcanine hradu Pajštún pri obci Borinka. Prostredníctvom získaného grantu začali s obnovou lesného prameňa a priľahlej mokrade.
viac
15.10.2021
V bratislavských mestských lesoch vybudujú nový rekreačný areál na Peknej ceste
V bratislavských mestských lesoch sa začínajú stavebné práce na vybudovaní nového rekreačného areálu v areáli bývalých muničných skladov na Peknej ceste v bratislavských Krasňanoch. Na sociálnej sieti o tom informujú Mestské lesy v Bratislave.
viac
01.12.2021
Nitra po piatich mesiacoch ukončila rekonštrukciu Kráľovskej cesty
Mesto Nitra ukončilo rekonštrukciu Kráľovskej cesty, ktorá vedie pamiatkovou rezerváciou na hradnom kopci. Celkové náklady na obnovu viac ako 170 metrov dlhého dláždeného úseku dosiahli sumu 240 000 eur.
viac
17.04.2024
Krajské múzeum v Prešove chce obnoviť stredovekú cestu
Cezhraničný projekt múzeí v Prešove a poľskom Rzeszowe „obnoví“ stredovekú cestu Via regalis. Aktivity projektu prispejú k šíreniu osvety, znalostí, informácií a prehlbovaniu poznania spoločného kultúrneho dedičstva a remesiel.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %