Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
25.07.2020 02:30

Pri zbere odpadu chce Rožňava vďaka vlastnej spoločnosti ušetriť 200 000 eur


Zberný dvor v Rožňave. Snímka zdroj: (msú).


Ročnú úsporu minimálne 200 000 eur očakávalo vedenie Rožňavy vďaka zberu tuhého komunálneho odpadu (TKO) vlastnou príspevkovou organizáciou Odpadové služby mesta Rožňava.


Ušetrenú sumu chce podľa primátora Michala Domika v úvode využiť na vybavenie spoločnosti zberovými vozidlami, neskôr by mala prinášať zisk. Zriadením organizácie sa poslanci zaoberali na posledných dvoch zasadnutia mestského zastupiteľstva.

Novú spoločnosť mesto zriadilo s účinnosťou od 1. júla a zabezpečovať zber by mala od začiatku budúceho roka. Súčasťou zámeru je i vytvorenie mestského zberného dvora, ktorý samospráva prevezme po firme Brantner Gemer, zabezpečujúcej odvoz v súčasnosti. Prvý rok plánuje mesto svojej spoločnosti prispieť sumou 888 000 eur, v čom sú podľa primátora zahrnuté aj lízingy áut a tento rozpočet je taký istý, aké sú platby mesta firme Brantner Gemer.

„S tým rozdielom, že po štyroch rokoch, keby sme platili 888.000 eur, tak by sme mali jednu veľkú nulu. Teraz budeme mať päť áut – dve, ktoré budú zbierať TKO, ramenový nakladač na sedemkubíkové kontajnery, ďalší na dvojkubíkové nádoby a jeden nakladač TKO pre zberovú spoločnosť, ktorá vyhrá súťaž,“ vymenoval Domik s tým, že tieto vozidlá vydržia mestu minimálne desať rokov vo veľmi dobrej kondícii.

Protirečil mu poslanec Juraj Balázs, podľa ktorého budú autá dosť namáhané. „Síce budú jazdiť málo kilometrov, ale budú ťažko skúšané, každých 20 metrov sa budú pohýnať a zastavovať,“ upozornil s tým, že ide o špeciálne vozidlá s hydraulikou a po štyroch alebo piatich rokoch ich bude potrebné obnovovať.

Balázs tiež podotkol, že vziať si na plecia odpadové hospodárstvo je obrovská zodpovednosť a treba na to odborníka. „Pevne verím, že táto spoločnosť má pred sebou dobrú budúcnosť, že to bude dobré rozhodnutie, napriek tomu, že podkladov na rozhodovací proces máme veľmi málo,“ konštatoval a doplnil, že mesto potrebuje na rozbeh takéhoto projektu obrovské investície.

Ako však potvrdil primátor, samospráva má celý projekt finančne zabezpečený. „Nechali sme tam 100 000 eur na akontáciu vozidiel a ich platbu budeme ďalej riešiť cez lízingovú spoločnosť. Presne z tých usporených 200 000 eur, ani nie celú tú sumu, využijeme na ich zaplatenie,“ načrtol Domik s tým, že v budúcom roku zároveň na zber TKO v rozpočte namiesto terajších 850 000 eur vyčlenia len 650 000 eur.

Upozornil tiež, že Rožňava, podobne ako iné mestá, poplatky občanov za TKO dopĺňa z vlastného rozpočtu, hoci konkrétnu čiastku sa už podarilo znížiť zo zhruba 300 000 eur na 170 000 eur. Problémom podľa neho je tiež skutočnosť, že od roku 2010 sa v meste nezvyšovali poplatky za TKO, hoci táto skutočnosť bola samospráve vyčítaná ako porušovanie zákona. Napokon sa poplatky zvýšili až v roku 2019. „Ešte ich budeme musieť zvýšiť a vysvetliť to občanom, aby sme neporušovali zákon,“ avizoval primátor.

Ako uviedla prednostka Mestského úradu Rožňava Erika Mihaliková, prioritou budúceho roka bude, aby nová spoločnosť zabezpečovala odvoz TKO v meste. Neskôr by mohlo dôjsť k transformácii z príspevkovej organizácie na spoločnosť s ručením obmedzením a k rozšíreniu služieb.

„Keď už bude mať kapacity, bude vybavená tak strojovým parkom, ako aj budeme vybavení zbernými nádobami, až potom by sme sa mali zamýšľať nad rozšírením činnosti, čiže osloviť okolité obce,“ podotkla prednostka s tým, že podľa nej je to záležitosť zhruba dvoch rokov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2016
Piešťany chcú spustiť pilotný ročník participatívneho rozpočtu
Pilotný ročník participatívneho rozpočtu (PR) chcú v meste spustiť ešte pre tento rok. Poskytne obyvateľom príležitosť podať projekty na zlepšenie života v meste.
viac
11.11.2016
Za štyri roky R. Sobota ušetrila na vývoze odpadu 1,5 milióna eur
Viac ako 1,5 milióna eur ušetrilo mesto Rimavská Sobota a jeho obyvatelia vďaka zberu a vývozu tuhého komunálneho odpadu (TKO) vlastnými silami.
viac
20.10.2020
Ak Slovensko „neodflákne“ recykláciu bioodpadov, vyhne sa pokutám EÚ
Minister envirorezortu Ján Budaj dávnejšie burcuje, že treba čosi robiť so zvyšovaním recyklácie komunálnych odpadov (KO), lebo Slovensku hrozia vysoké pokuty EÚ za vývoz na skládky. Odpoveď je tiež dávnejšie známa: dôslednejšie recyklovať bioodpad, vrátane odpadu kuchynského!
viac
09.11.2020
NKÚ sa zameral na sociálnu oblasť
Národná autorita pre oblasť externej kontroly sa aj v tomto roku zamerala na sociálnu oblasť. Záujemcovia o opatrovateľskú službu sú na Slovensku odkázaní na samosprávy a nie vždy od nich adekvátnu a kvalitnú službu aj dostanú. Potvrdzujú to závery kontroly NKÚ SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %