Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.07.2020 07:30

Pri archeologickom výskume hradu našli aj ľudské pozostatky


Snímka zdroj: (tasr).


Ľudské pozostatky sa podarilo nájsť archeológom na Fiľakovskom hrade v okrese Lučenec v rámci nedávneho archeologického výskumu, ktorý bol súčasťou prác počas aktuálnej revitalizácie hradného areálu a jeho podhradia. Informovala o tom riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo Viktória Tittonová.


„Na dolnom hrade sme našli ľudské pozostatky. Otvorili sme preto jednu sondu a zistili sme, že sa tu nachádzajú kosti minimálne štyroch ľudí,“ priblížila riaditeľka s tým, že nájdené artefakty budú podliehať ďalšiemu skúmaniu.

Dodala, že otvorenie turistickej sezóny na hrade sa v tomto roku posunulo z marca na začiatok júla, pričom dôvodom bola okrem koronakrízy aj realizácia rozsiahlych stavebných prác. „V rámci cezhraničného projektu INTERREG sme v tomto roku vymenili strechu na Bebekovej bašte, počas posledných dní dostala strechu aj delová bašta a prístupovú cestu do areálu, ktorá bola doposiaľ iba vysypaná štrkom, sme vyložili čadičom,“ vymenovala Tittonová.

Mimo spomínaného veľkého projektu sa uskutočňujú podľa nej na hrade paralelne ďalšie menšie projekty. Jeden z nich je zameraný na sprístupnenie delostreleckých pozícií na strednom hrade, dotáciu naň dostalo mesto od ministerstva kultúry. „Na to nadväzuje náš vlastný múzejný projekt podporený dotáciou z kraja. Súvisí s umiestnením odvodňovacích drenáží na strednom hrade,“ uzavrela riaditeľka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2018
V meste budú revitalizovať park ako súčasť chráneného územia
Mesto Sládkovičovo bude revitalizovať chránené územie – Sládkovičovský park. Projektová dokumentácia, ktorú zadalo vypracovať, má v maximálne možnej miere zachovávať jednotlivé historické prvky parku pri rešpektovaní požiadaviek ochranárov aj pamiatkarov.
viac
12.03.2020
Na sídlisku Farská lúka pribudne nové parkovisko aj ihrisko
Nové parkovisko aj ihrisko vznikne v blízkej budúcnosti na sídlisku Farská lúka vo Fiľakove v okrese Lučenec. Parkovisko chce samospráva podľa primátora Attilu Agócsa vybudovať ešte v tomto roku, ihrisko najneskôr v budúcom.
viac
17.08.2020
Samospráva ukončila päťročnú revitalizáciu hradu a podhradia
Takmer 1,2 milióna eur investovala počas posledných piatich rokov samospráva Fiľakova v okrese Lučenec do revitalizácie Fiľakovského hradu a jeho podhradia, ktorú ukončila v piatok oficiálnym odovzdaním.
viac
26.11.2020
Areál Malý Slavín v Malých Karpatoch sa dočká revitalizácie
Areál Malý Slavín, oddychovo-rekreačná zóna v Malých Karpatoch na trase medzi bratislavskou Račou a Záhorskou Bystricou, sa dočká revitalizácie. Pripravuje ju Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) spolu s mestskou organizáciou Mestské lesy v Bratislave. Projekt je naplánovaný na jar 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %