Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
31.08.2022 04:15

Pre klimatickú zmenu plánujú v Detve zelenú strechu aj iné opatrenia


Na snímke nápis na budove železničnej stanice v Detve. Snímka zdroj: (tasr).


Vhodná orientácia stavby k svetovým stranám, zelená strecha i revitalizácia vnútroblokov. Aj to sú opatrenia, ktorými mesto Detva v súčasnosti reaguje na zmenu klímy. Potvrdil to hovorca mesta Milan Suja.


Pripomenul, že samospráva sa zameriava na stavebné opatrenia voči extrémnym javom a na dosiahnutie nákladovo efektívnejšieho a vhodnejšieho riešenia adaptácie. "Pri obnove budov sa snažíme zabezpečiť ochladzovanie a lepšiu cirkuláciu vzduchu v interiéri budov," spomenul s tým, že takto funguje v súčasnosti Mestský úrad v Detve. Ďalším opatrením je chrániť budovy pred prehrievaním tepelnou izoláciou aj využívaním svetlých farieb a odrazových povrchov na budovách. Príkladom sú okrem mestského úradu zateplenie budov materskej školy na Ulici Milana Rastislava Štefánika a aj škôlky na Ulici Antona Bernoláka. Podľa hovorcu tiež plánuje mesto projekt rekonštrukcie a zateplenia budovy základnej školy Júliusa Juraja Thurzu. V rámci tohto projektu pribudne na stavbe zelená strecha.

V rámci revitalizácie vnútroblokov sa podľa mesta posilní ekologická stabilita územia, obnoví sa biodiverzita a zlepší sa mikroklíma prostredia. Ekosystém tiež bude schopný uskladniť vodu, hospodáriť so zrážkovou vodou v mikrosystéme a zlepší sa tak kvalita ovzdušia. Prispieť k opatreniam by tiež mohli pitné fontánky vo vnútroblokoch. "Tému zmeny klímy a zmierňovanie jej dôsledkov sa snažíme začleňovať do strategických dokumentov a rozvojových plánov," zhrnul hovorca. Patria tam územné plány, programy hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja i plány udržateľnej mobility.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.04.2021
Riešenie klimatickej krízy si od samospráv vyžaduje čas, prácu aj financie
Riešenie klimatickej krízy a jej následkov si od samospráv vyžaduje viac času, práce, financií a personálnych kapacít. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.
viac
05.08.2022
Bratislava je medzi mestami, ktoré sa pousilujú byť klimaticky neutrálne do 2030
Mesto Bratislava vybrali do skupiny 100 miest, ktoré sa budú v rámci misie Európskej únie - 100 climate-neutral and smart cities snažiť byť do roku 2030 klimaticky neutrálne.
viac
06.09.2022
Vodozádržné opatrenia sú v Trenčíne súčasťou revitalizácií vnútroblokov
Vodozádržné opatrenia sú v uplynulých rokoch súčasťou všetkých projektov revitalizácie verejných priestranstiev v Trenčíne. Radnica každú projektovú dokumentáciu posudzuje aj z hľadiska sadových úprav. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.
viac
08.09.2022
Pre klimatickú zmenu prijali vo Zvolene viacero opatrení
Zadržiavanie dažďovej vody, zelené strechy i obnova parku na sídlisku Zlatý Potok. Aj to sú opatrenia, ktorými mesto Zvolen v súčasnosti reaguje na zmenu klímy. Potvrdil to hovorca mesta Martin Svatuška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %