Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.02.2021 01:05

Pre bezdomovcov v karanténe poslúžia nové unimobunky


Ilustračná snímka


Šíriaci sa nový koronavírus ohrozuje čoraz viac aj ľudí na ulici. Ak sa u niekoho z nich potvrdí ochorenie, obdobie karantény budú môcť prečkať v izolovaných unimobunkách, ktoré zakúpilo mesto Prešov.


Mesto Prešov odovzdalo dve nové unimobunky, ktoré budú slúžiť ako karanténne bývanie pre ľudí bez domova v prípade nákazy ochorením COVID-19. Unimobunky sú umiestnené v lokalite Pod Táborom v areáli Gréckokatolíckej charity Prešov, ktorá ich bude prevádzkovať. „Koronavírus predstavuje hrozbu aj pre ľudí na ulici. Keďže nemajú vlastný domov, nemajú kde prečkať ani prípadnú karanténu. Útočisko im však odteraz poskytnú nové unimobunky, ktoré sme zakúpili na tento účel,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Unimobunka má celkovú rozlohu 3 x 9 metrov, nachádza sa v nej WC, sprcha a kuchynský kútik s menšou kuchynskou linkou. V každej unimobunke sú aj dve postele, skriňa, stolík, a dve stoličky. Unimobunky budú napojené na elektrickú energiu, majú prívod vody a odpadu, vrátane ohrevu vody pomocou bojleru. Vykurované budú pomocou konvektoru. Do prevádzky budú unimobunky uvedené po získaní potrebných povolení.

Mesto Prešov objednalo dve unimobunky spolu s vybavením od firmy Rikostav container, s. r. o. v celkovej hodnote 28 508 €. Údržba a prevádzka bude v réžii Gréckokatolíckej charity Prešov.

 ***

Mesto Prešov ešte pred nástupom druhej vlny pandémie v súlade s platnými nariadeniami vybralo viaceré vhodné objekty na zriadenie karanténnych miest, ktoré má v svojej správe (denné stacionáre, Hotel Senátor, bývalý klub dôchodcov na Popradskej ulici, bývalé detské centrum na Ďumbierskej ulici) a tento návrh predložilo Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v Prešove. RÚVZ následne vydal písomné vyjadrenie, že na využitie uvedených objektov za účelom vytvorenia karanténnych miest by bola potrebná rozsiahla rekonštrukcia týchto priestorov. RÚVZ zároveň uviedol, že poloha týchto objektov nie je vhodná na zriadenie karanténnych miest.

Autor: (ts-MsÚ-Vladimír Tomek, hovorca mesta Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2017
Prešov vstupuje do jubilejného roka, oslávi 770. výročie prvej zmienky
Tisíce Prešovčanov privítali v centre mesta príchod nového roku 2017, v ktorom Prešov oslávi 770. výročie prvej písomnej zmienky. Súčasťou osláv bolo zverejnenie nového loga mesta, ktoré si mohli pozrieť v podobe ohnivej mozaiky.
viac
29.12.2021
V centre Prešova vzniklo nové námestie
Mesto Prešov prepojilo ulice Biskupa Gojdiča a Jarkovú novým námestíčkom. Zrekonštruovaná komunikácia bude slúžiť predovšetkým chodcom a cyklistom.
viac
19.02.2024
Nové Mesto chce opravovať cesty a chodníky, vyčlenilo 230-tis. eur
Bratislavské Nové Mesto plánuje investovať do ciest a chodníkov vo svojej správe. Na opravy výtlkov má vo svojom rozpočte vyčlenených 230-tis. eur. Celkovo má mestská časť nahlásených viac ako 100 problematických miest. Do avizovaných prác sú zahrnuté aj stavebné práce v štvrti Pokrok.
viac
20.02.2024
Mesto chce do riešenia problémov ľudí bez domova zapojiť aj verejnosť
Novozámocká radnica hľadá ľudí, ktorí sa chcú podieľať na riešení problémov ľudí bez domova. Záujemcovia sa stanú súčasťou pracovných skupín, ktoré budú tvoriť koncepciu na roky 2025 až 2033.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %