Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
14.01.2019 11:35

Poskytovanie prostriedkov z Environmentálneho fondu by sa mohlo upraviť


Logo


Poskytovanie finančných prostriedkov Environmentálnym fondom by sa mohlo upraviť. So zmenou počíta novela zákona o Environmentálnom fonde, ktorú predložili podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár a poslanec Peter Antal (obaja Most-Híd) na prvú tohtoročnú schôdzu parlamentu začínajúcu 29. januára.


Po novom by Environmentálny fond mohol poskytovať finančné prostriedky aj na podporné programové aktivity, ktoré budú mať dopad aspoň na päť obcí. Aktivity by sa mali teda týkať takej časti chráneného územia alebo dotknutej osobitne chránenej časti prírody a krajiny, ktorá sa aspoň čiastočne dotýka najmenej piatich obcí. Zmenou chcú poslanci dosiahnuť pozitívny vplyv na životné prostredie v širšom meradle.       

Podpora programových aktivít má byť podľa poslancov určená pre tie obce a záujmové združenia, ktorých členmi sú výlučne obce nachádzajúce sa v spomínaných chránených územiach. „Prostriedky fondu možno poskytnúť obci na tie podporné programové aktivity, ktoré sa týkajú jej územia, resp. záujmovému združeniu obcí, pokiaľ ide o aktivity dotýkajúce sa území združených obcí,“ dopĺňajú navrhovatelia.       

O prostriedky Environmentálneho fondu by po novom mohli obce žiadať individuálne alebo kolektívne vo forme záujmového združenia obcí.       

„Cieľom zmeny je prispieť finančnými prostriedkami určenými na uskutočňovanie štátnej podpory starostlivosti o životné prostredie na podporu aktivít uskutočňovaných na územiach alebo v oblastiach, ktoré v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi na úseku environmentálneho práva podliehajú osobitným formám ochrany,“ uvádzajú poslanci v dôvodovej správe k novele.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde na budúci rok 2,5 milióna eur
Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde v budúcom roku 2,5 milióna eur a minimálne toľko aj počas ďalších rokov. Dohodli sa na tom poslanci s ministrom školstva Petrom Plavčanom.
viac
18.01.2018
ZMOS má zásadné pripomienky k poplatku za uloženie odpadov
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa zapojilo do medzirezortného pripomienkového konania k návrhu zákona o poplatkoch za uloženie odpadov. Svoje postoje vyjadrilo vo viacerých zásadných pripomienkach.
viac
02.04.2019
NRSR: Poskytovanie prostriedkov z Environmentálneho fondu sa upraví
Poskytovanie finančných prostriedkov Environmentálnym fondom sa upraví. So zmenou počíta novela zákona o Environmentálnom fonde, ktorú predložili podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár a poslanec Peter Antal (obaja Most-Híd), a ktorú parlament schválil.
viac
12.09.2019
Zástupcovia miest, obcí a samosprávnych krajov protestovali proti návrhu zákona
Výzvu na neschválenie návrhu zákona o zvyšovaní nezdaniteľného základu dane z príjmov podpísalo 162 starostov a primátorov z Banskobystrického samosprávneho kraja. Banskobystrický župan Ján Lunter ju spolu s predstaviteľmi SK8 a ÚMS dnes odovzdal do podateľne Národnej rady SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %