Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.07.2017 10:39

Posilnené spoje električiek v Tatrách dotujú organizácie cestovného ruchu


Tatranské električky. Snímka zdroj: (railpage.net).


Na posilnení spojov Tatranskej elektrickej železnice (TEŽ) a ozubnicovej železnice počas letnej turistickej sezóny vo Vysokých Tatrách sa spolupodieľajú aj organizácie cestovného ruchu.


Zo svojich zdrojov prispela Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska na tatranskú dopravu sumou 35 520 eur a Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry poskytla vyše 40 500 eur (vrátane DPH). Výsledkom je zabezpečenie vyššieho počtu spojov TEŽ a tiež nárast počtu vlakových súprav.      

Ako informovala marketingová pracovníčka KOCR Severovýchod Slovenska Barbora Čechová, obe organizácie vyčlenili zo svojho rozpočtu financie, ktoré získali z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR za účelom rozvoja cestovného ruchu. Prostriedky z tejto dotácie by mali byť využívané prioritne na marketingové aktivity a rozvoj turistickej infraštruktúry, z dotácie však bolo nevyhnutné vyčleniť časť aj na spolufinancovanie TEŽ.      

„So Železničnou spoločnosťou Slovensko, a. s., sme aj v tomto roku uzavreli zmluvu o dopravných službách vo verejnom záujme a prevádzkovaní verejnej osobnej dopravy na tratiach Tatranských elektrických železníc. Posilnené sú spoje na tratiach Štrba – Štrbské Pleso, Poprad-Tatry – Štrbské Pleso a Starý Smokovec – Tatranská Lomnica od 1. júla do 17. septembra," uviedol Michal Sýkora, predseda KOCR Severovýchod Slovenska a starosta Štrby.      

Celkovo sa rozsah verejnej osobnej dopravy TEŽ rozšíri počas leta o 12 150 vlakových kilometrov. Predpokladá sa, že v tomto roku bude zvýšeným počtom vlakov prepravených približne 140 000 osôb.       

Posilnenie spojov je reakciou na stav z minulosti, keď sa návštevníci Vysokých Tatier sťažovali na nedostatočnú kapacitu TEŽ počas letných prázdnin. Spolufinancovanie sa realizuje už tretie leto, od roku 2015, informovala Čechová.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2016
Bojnice majú z turizmu asi 330 000 eur, do rozvoja dávajú len dve percentá
Sumu vo výške asi 330 000 eur za rok prináša každoročne do rozpočtu kúpeľného mesta Bojnice cestovný ruch. Do rozvoja turizmu v súčasnosti investuje samospráva dve až tri percentá z tejto sumy, v budúcnosti by to malo byť zaužívaná tretina až štvrtina.
viac
26.11.2020
Liptov a Tatry chcú zabojovať o spustenie lyžiarskej sezóny
Turistické regióny Liptov a Vysoké Tatry chcú napriek aktuálnej epidemickej situácii zabojovať o spustenie tohtoročnej lyžiarskej sezóny. Hovoria o návrate k pravej podstate lyžovania ako prírodného športu.
viac
06.08.2021
MF uvoľnilo pre vysoké školy viac ako 15,5 milióna eur
Ministerstvo financií (MF) SR uvoľnilo 15 509 087 eur pre vysoké školy. Financie majú slúžiť na pokrytie výdavkov, ktoré im vznikli v súvislosti s pandémiou. Informoval o tom tlačový odbor MF.
viac
21.02.2023
Rok 2022 bol pre región z pohľadu cestovného ruchu oživením
Vlaňajšok bol pre Tatrancov z pohľadu cestovného ruchu oživením. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR, ktorý zverejnil bilanciu návštevnosti za vlaňajšok. Aktuálny rok sa podľa riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucie Blaškovej rozbehol takmer naplno.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %