Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
26.11.2022 02:00

Polomka chce z plánu obnovy vybudovať pri lyžiarskom vleku nové parkovisko


Ilustračná snímka


Obec Polomka v okrese Brezno, ktorá sa nachádza v severnej časti Národného parku (NP) Muránska planina, chce s pomocou financií z plánu obnovy vybudovať pri lyžiarskom vleku nové parkovisko. Pre TASR to uviedol Stanislav Príboj z obecného úradu, ktorý má na starosti grantové projekty samosprávy.


Nové asfaltové parkovisko chce obec vybudovať na mieste už existujúcej nespevnenej parkovacej plochy pri lyžiarskom stredisku. Vzniklo by tak 148 parkovacích miest pre osobné vozidlá a tri pre autobusy. Návštevníci by parkovisko mohli využívať bezplatne počas celého roka. "Je tam vybudovaný aj náučný chodník či reštaurácia," dodal Príboj.       

Výstavbou parkoviska vytvorí obec aj jedno trvalé pracovné miesto pre človeka, ktorý bude zabezpečovať jeho prevádzku. Súčasťou projektu Zvýšenie atraktivity regiónu Muránska planina, na ktorý môže samospráva čerpať takmer 920.000 eur, je tiež vybudovanie dvoch cykloprístreškov na už existujúcich cyklotrasách. Obec by projekt po vyhlásení verejného obstarávania a získaní všetkých povolení chcela zrealizovať do konca budúceho roka.       

Ministerstvo životného prostredia z plánu obnovy podporilo na území NP Muránska planina v rámci výzvy zameranej na transformáciu regiónu 15 projektov v celkovej sume viac ako 8,8 milióna eur. Trinásť projektov za viac ako 8,6 milióna eur podporil rezort s rovnakým cieľom aj v NP Poloniny.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2022
Obce v okrese Revúca sa chcú uchádzať o financie z prvej zelenej výzvy
Samosprávy v okrese Revúca vítajú možnosť čerpať financie v rámci prvej zelenej výzvy slovenského plánu obnovy a odolnosti s cieľom rozvíjať turizmus v národnom parku Muránska planina.
viac
08.11.2022
Na projekty v NP Muránska planina a Poloniny pôjde vyše 17 miliónov eur
V Národnom parku (NP) Muránska planina z plánu obnovy podporia 15 projektov v sume vyše 8,8 milióna eur. Trinásť projektov za viac ako 8,6 milióna eur podporia v Národnom parku Poloniny.
viac
10.11.2022
Kraj získal na rozvoj NP Muránska planina z plánu obnovy vyše 1,5 mil. eur
Organizácie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) získali na rozvoj Národného parku (NP) Muránska planina viac ako 1,5 milióna eur.
viac
11.11.2022
Obec chce turizmus rozvíjať obnovou klinčiarne a novou cyklotrasou
Obnovou viac ako 150 rokov starej budovy niekdajšej klinčiarne a vybudovaním novej cyklotrasy chce obec Muránska Huta v okrese Revúca prispieť k rozvoju cestovného ruchu na území Národného parku (NP) Muránska planina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %