Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.04.2022 10:35

Obce v okrese Revúca sa chcú uchádzať o financie z prvej zelenej výzvy


Na archívnej snímke premiér SR Eduard Heger počas prehliadky národného parku Muránska planina vo štvrtok 14. apríla 2022 v obci Muráň. Snímka zdroj: (tasr).


Samosprávy v okrese Revúca vítajú možnosť čerpať financie v rámci prvej zelenej výzvy slovenského plánu obnovy a odolnosti s cieľom rozvíjať turizmus v národnom parku Muránska planina.


O financie z takmer osemmiliónového balíka sú pripravené uchádzať sa s vlastnými projektami. Uviedli to starostovia obcí, ktoré sú oprávnené žiadať o finančné prostriedky.

"Očakávania sú veľké, budeme sa snažiť robiť všetko pre to, aby sme z tých prostriedkov niečo využili a náš región prospieval," povedal starosta Muráňa Roman Goldschmidt. Ako dodal, samospráva má určitú víziu, s ktorou chce v rámci rozvoja cestovného ruchu pracovať, o konkrétnych projektoch bude rozhodovať obecné zastupiteľstvo.

O finančné prostriedky sa plánuje uchádzať aj obec Muránska Huta. "Máme predpripravené nejaké projekty na podporu cestovného ruchu, týkajú sa ubytovania i služieb," uviedol starosta obce Marian Szentandrássi. Poznamenal však, že pre obec so 170 obyvateľmi a malým rozpočtom môže byť problematické predfinancovanie samotných projektov.

Zapojiť sa do výzvy na rozvoj cestovného ruchu na Muránskej planine plánujú i v Muránskej Dlhej Lúke. "Myslím si ale, že v prvom rade by to malo byť cielené do obce Muráň, ktorá je centrom turizmu v národnom parku," poznamenal starosta obce Ján Kvetko. O finančné prostriedky by sa chceli uchádzať i samosprávy Muránskej Lehoty a Muránskej Zdychavy, ktoré by financie radi využili napríklad na rozvoj cykloturistiky.

Prvú zelenú výzvu slovenského plánu obnovy a odolnosti predstavili vo štvrtok (14. 4.) v obci Muráň premiér Eduard Heger a minister životného prostredia Ján Budaj. Na projekty v národných parkoch Muránska planina a Poloniny je vyčlenených celkovo 19 miliónov eur. O financie môžu žiadať samosprávy, oblastné organizácie cestovného ruchu, miestne akčné skupiny, štátne podniky pôsobiace v oprávnenom území či neziskové organizácie.

Cieľom výzvy je podporiť projekty zamerané na rozvoj mäkkého turizmu, aktivity v oblasti prírode blízkeho obhospodarovania lesa a zachovávanie kultúrnych hodnôt krajiny. Minimálna výška podpory v NP Muránska planina bude 50.000 eur, v Poloninách 30.000 eur na jeden projekt. Maximálna výška príspevku stanovená nebola. Podporené projekty budú financované až do výšky 100 percent výdavkov na oprávnené aktivity.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2021
ZMOS uplatnil zásadné pripomienky k systému implementácie plánu obnovy
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo zásadné pripomienky k návrhu systému implementácie Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, ktoré adresovalo Úradu vlády SR.
viac
08.11.2022
Na projekty v NP Muránska planina a Poloniny pôjde vyše 17 miliónov eur
V Národnom parku (NP) Muránska planina z plánu obnovy podporia 15 projektov v sume vyše 8,8 milióna eur. Trinásť projektov za viac ako 8,6 milióna eur podporia v Národnom parku Poloniny.
viac
10.11.2022
Kraj získal na rozvoj NP Muránska planina z plánu obnovy vyše 1,5 mil. eur
Organizácie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) získali na rozvoj Národného parku (NP) Muránska planina viac ako 1,5 milióna eur.
viac
26.11.2022
Polomka chce z plánu obnovy vybudovať pri lyžiarskom vleku nové parkovisko
Obec Polomka v okrese Brezno, ktorá sa nachádza v severnej časti Národného parku (NP) Muránska planina, chce s pomocou financií z plánu obnovy vybudovať pri lyžiarskom vleku nové parkovisko. Pre TASR to uviedol Stanislav Príboj z obecného úradu, ktorý má na starosti grantové projekty samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %