Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.06.2020 10:25

Pohľadnica pre známeho


Snímka zdroj: (msú).


Mesto Svidník vydalo sériu pohľadníc pri príležitosti 665. výročia prvej písomnej zmienky o meste Svidník a zároveň ako podpora cestovnému ruchu.


Radnica vyzýva verejnosť na kúpu a zároveň darovanie pohľadnice, nech ľudia z celého Slovenska podniknú výlet za históriou a kultúrou v kraji pod Duklou.

Svidník a okolie ponúka možnosť vydať sa po stopách vojenskej histórie. Ľudia sa môžu vrátiť do minulosti návštevou skanzenu nad mestom a dopriať si výhľad z oblakov letom zo svidníckeho letiska. Práve tieto tri témy sa stali súčasťou prvej série pohľadníc. Autorom fotografií je domáci amatérsky fotograf Dušan Ignác, ktorý veľmi emotívnym spôsobom zachytil letisko nad Svidníkom, Pamätník sovietske armády, sochu arm. gen. L. Svobodu, skanzen vo Svidníku i samotný kostol na skanzene. Pohľadnice je možné si zakúpiť za 0,50 eur na Mestskom úrade v klientskom centre.

Primátorka Marcela Ivančová: „Krásny kraj vo východných Karpatoch nazývame s láskou kraj pod Duklou a toto spojenie sa stalo aj symbol našich pohľadníc na propagáciu kraja počas najbližších dovolenkových týždňov.”

Spojenie „kraj pod Duklou” súvisí s ťažkými bojmi počas II. sv. vojny, ale na tomto území sa odohrali aj boje počas I. sv. vojny a je silno ovplyvnené rusínskym a tiež ukrajinským dedičstvom.

Primátorka Marcela Ivančová: „Mesto Svidník sériou pohľadníc reaguje aj na situáciou v „pokoronovom“ období a zvýšenom záujme o dovolenky, či výlety po Slovensku. Daný projekt podporujeme aj bulletinom s ubytovaním, stravovaním a voľným časom v regióne, ktorý sme vydali ešte v minulom roku v spolupráci s dotknutými podnikateľmi.”

Autor: (Kristína TCHIROVÁ, MSÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Spoznajte zlomové okamihy mestskej histórie
Špeciálnu tematickú prehliadkovú trasu mestom si pri príležitosti 730. výročia prvej písomnej zmienky o Liptovskom Mikuláši pre návštevníkov pripravilo tunajšie informačné centrum.
viac
15.06.2016
Stoličné dni tento rok pripomenú príbeh mesta
Prvá písomná zmienka o Liptovskom Mikuláši pochádza z 8. mája 1286. Tohtoročné Stoličné dni (16. – 18. júna) sa budú niesť v duchu minulosti a pri príležitosti 730. výročia prvej zmienky o meste si budú obyvatelia i návštevníci pripomínať príbeh mesta.
viac
10.10.2017
Výstava Saag 780 má priblížiť prvú písomnú zmienku o meste
Výstava Saag 780, ktorá je v týchto dňoch otvorená v Hontianskom múzeu a galérii Ľudovíta Simonyiho v Šahách, má návštevníkom priblížiť z historického hľadiska prvú písomnú zmienku o meste.
viac
08.02.2021
Príbovce majú po pätnástich rokoch svoju ďalšiu pohľadnicu
Pohľadnicu s názvom „Spoznajte našu históriu ... Príbovce v roku 1927“ vydali pri príležitosti 790. výročia prvej písomnej zmienky o obci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %