Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
10.02.2023 09:30

Podoba Národného parku Podunajsko bude ešte predmetom diskusií


Snímka zdroj: (tasr).


Podoba Národného parku (NP) Podunajsko bude ešte predmetom vzájomných diskusií. Ubezpečuje o tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.


Reaguje tak na kritiku Agrárnej komory Slovenska (AKS), ktorá volá po dialógu. Podľa envirorezortu sa práve nedávnym ohlásením zámeru na jeho vytvorenie začína s verejným dialógom.

"Pre tento zámer budeme hľadať také riešenia, ktoré zvýšia ochranu prírody, no zároveň neohrozia prácu poľnohospodárov ani potravinovú sebestačnosť Slovenska," deklaruje dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.

Ministerstvo rozumie záujmom AKS využívať aj naďalej úrodnú pôdu na Žitnom ostrove na poľnohospodárske účely. Zdôrazňuje však, že príprava NP Podunajsko je ešte len na začiatku a výsledná podoba územia i jeho zonácia bude výsledkom rokovaní s dotknutými stranami.

Avizuje, že cieľom jeho vyhlásenia je lepšia ochrana prírodného bohatstva na Žitnom ostrove a v okolí Dunaja. Pripomína, že NP Podunajsko sa bude rozprestierať v rámci existujúcich chránených území - Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy a časti Chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy či ďalších priľahlých maloplošných chránených území. Deklaruje, že zaistí, aby bola jeho existencia zabezpečená bez nepriaznivého vplyvu na agrárnu výrobu. Učiniť tak chce v rámci predloženého poslaneckého návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny.

AKS vyjadrila nedávno pobúrenie nad avizovanými krokmi MŽP SR v tejto veci. Uvedomuje si síce, že v kontexte klimatickej zmeny je potrebné chrániť a vytvárať chránené územia, zásadné zmeny a zásahy do agrárnej krajiny si však vyžadujú rozsiahly dialóg. Ten v tomto prípade podľa nej absentuje. Ohlásené kroky mali podľa AKS vyvolať napätie a nervozitu medzi poľnohospodármi v dotknutej oblasti. Komora tiež odkazuje, že je potrebné myslieť aj na potravinovú sebestačnosť a bezpečnosť krajiny.

Národný park Podunajsko, ktorý by mal vzniknúť na juhozápade Slovenska, by mal mať 18 000 hektárov. Vyhlásený by mal byť na území zasahujúcom do okresov Bratislava II, Bratislava IV, Bratislava V, Senec, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky, predovšetkým v hraniciach existujúcich chránených území. Išlo by o prvý národný park nížinného typu a stal by sa tak desiatym národným parkom na Slovensku.

Vyhlásenie národného parku má mať aj medzinárodný dôvod. Zámerom sa má zároveň nadviazať na už existujúce národné parky Donau-Auen National Park v Rakúsku a Fertő-Hanság Nemzeti Park a Duna-Ipoly Nemzeti Park v Maďarsku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2016
Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko
Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko.
viac
25.01.2023
J. Budaj: Národný park Podunajsko by mal mať 18 000 hektárov
Národný park Podunajsko, ktorý by mal vzniknúť na juhozápade Slovenska, by mal mať 18 000 hektárov. Išlo by o prvý národný park nížinného typu a stal by sa tak desiatym národným parkom na Slovensku.
viac
25.02.2023
TTSK podporuje vznik Národného parku Podunajsko, obciam chýbajú informácie
Samospráva Trnavského kraja víta snahu o vznik Národného parku Podunajsko, ktorú inicioval dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj a skupina poslancov Národnej rady SR.
viac
28.03.2023
Pripravovaný Národný park Podunajsko počíta so zachovaním poľnohospodárstva
Pripravovaný Národný park Podunajsko počíta so zachovaním poľnohospodárstva. Informovalo o tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %