Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
25.02.2023 03:05

TTSK podporuje vznik Národného parku Podunajsko, obciam chýbajú informácie


Vodný mlyn v Kolárove. Snímka: (st)


Samospráva Trnavského kraja víta snahu o vznik Národného parku Podunajsko, ktorú inicioval dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj a skupina poslancov Národnej rady SR.


 Miestnym samosprávam však chýbajú informácie o tomto projekte. Uviedol to pre TASR podpredseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) József Berényi.       

"Pokiaľ ide o zriadenie národného parku, tak región to víta. Na druhej strane majú ľudia otázky, akým spôsobom sa to má uskutočniť, resp. aké následky to bude pre nich mať. Na jednej strane chceme chrániť prírodu, s ktorou idú aj benefity v oblasti cestovného ruchu, na druhej strane budú aj určité obmedzenia," uviedol primátor mesta Dunajská Streda Zoltán Hájos.       

Samosprávny kraj preto inicioval výjazdové zasadnutie komisie životného prostredia a komisie pre regionálny rozvoj a cestovný ruch. "Na ňom by si zástupcovia ministerstva životného prostredia a dotknutých obcí vyjasnili predstavy o vzniku národného parku. Sú totiž nezodpovedané otázky, do akej miery park ovplyvní bežný život ľudí v oblasti podnikania, dopravy, organizácii kultúrno-spoločenských a športových podujatí, ale aj iných oblastí života," doplnil Berényi.       

"Vítam snahu o vytvorenie prvého nížinného národného parku na Slovensku. Žijú tu vzácne živočíchy, najmä vodné vtáky a mäkkýše. Zámer považujem za dôležitý aj z hľadiska ochrany európsky významných vodných zdrojov na Žitnom ostrove. Práve ochranu pitnej vody na tomto území sme sa zaviazali chrániť v programovom vyhlásení v tomto volebnom období. Verím, že táto iniciatíva bude úspešná a vláda čoskoro vyhlási toto územie za národný park. To nám otvorí nové možnosti rozvoja udržateľného cestovného ruchu a cezhraničnej spolupráce s partnermi z Maďarska a Rakúska," informoval predseda TTSK Jozef Viskupič.       

Cieľom návrhu predkladateľov z radov poslancov Národnej rady SR je vytvorenie legislatívneho rámca na vznik desiateho národného parku na Slovensku. Vláda SR by ho mala vyhlásiť do 30. marca budúceho roka. Zasahovať by mal do okresov Bratislava II, Bratislava IV, Bratislava V, Senec, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky. Podrobnosti určí odborná dokumentácia, ktorú pripraví Štátna ochrana prírody SR. Financovanie vzniku nového národného parku má byť zabezpečené aj pomocou európskych fondov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2016
Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko
Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko.
viac
25.01.2023
J. Budaj: Národný park Podunajsko by mal mať 18 000 hektárov
Národný park Podunajsko, ktorý by mal vzniknúť na juhozápade Slovenska, by mal mať 18 000 hektárov. Išlo by o prvý národný park nížinného typu a stal by sa tak desiatym národným parkom na Slovensku.
viac
27.02.2023
TTSK podporuje vznik Národného parku Podunajsko, obciam chýbajú informácie
Samospráva Trnavského kraja víta snahu o vznik Národného parku Podunajsko, ktorú inicioval dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj a skupina poslancov Národnej rady SR.
viac
28.03.2023
Pripravovaný Národný park Podunajsko počíta so zachovaním poľnohospodárstva
Pripravovaný Národný park Podunajsko počíta so zachovaním poľnohospodárstva. Informovalo o tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %