Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
28.05.2020 09:00

Pltníci začnú voziť ľudí okolo skál Margita a Besná


Pltníci pod Strečnom.


Strečnianski pltníci začnú od soboty (30. 5.) voziť ľudí po sedemkilometrovom úseku Váhu okolo skál Margita a Besná a popod dva strečnianske hrady.


Prevádzku spúšťajú podľa Pavla Albrechta z Prvej pltníckej a raftingovej spoločnosti oproti zvyčajnému termínu otvorenia pltníckej sezóny s dvojmesačným oneskorením. Spôsobili ho obmedzenia v súvislosti s novým koronavírusom.

„Plte na Váhu dvadsať rokov presviedčajú o výnimočnosti a kvalite zážitkového turizmu. Strečnianski pltníci sa už tešia na všetkých návštevníkov, aby ich oboznámili so svojím umením. Ale predovšetkým s krásami splavovaného úseku popri Besnej a Margite, popod Starhrad a majestátny hrad Strečno,” uviedol Albrecht.

Tradíciu pltníctva, ktorá sa viaže k histórii najkrajšieho a najnebezpečnejšieho úseku na rieke Váh v Strečnianskom prielome, obnovili v roku 1999 po šiestich desaťročiach. „Počas dvoch desaťročí sme odviezli na pltiach zhruba 100 000 ľudí z celého sveta,” podotkol Albrecht.

Plavba sa začína na pltisku Bariérová, kde boli počas druhej svetovej vojny vytvorené umelé prekážky pre pltníkov a trvá zhruba 50 minút. „Odtiaľ prechádzajú plte známymi úsekmi z histórie Margita a Besná, potom popod Starý a Nový hrad Strečno. Je tam veľa technických a historických zaujímavostí či prírodných krás. Po plavbe môžu ľudia navštíviť ďalšie atrakcie Strečna - národnú kultúrnu pamiatku hrad Strečno, monument francúzskych partizánov a najnovšie aj rozhľadňu,” dodal Albrecht.

Začiatky pltníctva siahajú do 11. storočia, najväčší rozmach zaznamenalo v 18., 19. a začiatkom 20. storočia. Nástup železničnej dopravy v rokoch 1915 až 1935 znamenal prakticky zánik pltníctva. Kolískou pltníctva na Váhu bol Liptov, splavnými tokmi na Slovensku boli Váh, Hron, Kysuca a Orava, najvýznamnejšou bola vážska pltnica. Dĺžka pltí dosahovala až 40 metrov a najväčšie z nich mohli prepraviť až 180 kubických metrov nákladu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
K ruinám Zoborského kláštora vedie nový náučný chodník
Na nitrianskom Zobore vznikol nový náučný chodník, ktorý vedie k ruinám Zoborského kláštora. Náučný chodník vybudovali aktivisti zo Zoborského skrášľovacieho spolku.
viac
11.08.2016
Tancujúce plte na Hrone ponúkajú plavbu až 60 km dlhú
Jednou zo slovenských riek, na ktorých sa v lete udomácnila plavba plťami, je aj Hron. Tzv. Tancujúce plte na Hrone síce nemajú takú reklamu a tradíciu ako prevádzkovanie pltí na Dunajci, Orave či Váhu, na požiadanie ich však stále využívajú menšie skupiny turistov.
viac
09.08.2018
DEŇ KROJA sa blíži. ZMOS preto zriadil špeciálnu emailovú adresu.
Združenie miest a obcí Slovenska je partnerom jedinečného podujatia, v ktorom sa spája regionálna kultúra so spoločnou históriou. Ide o podujatie „Deň kroja“, ktoré vnímame ako príležitosť prezentovať kultúrne dedičstvo a zvyky z jednotlivých kútov našej krajiny na jednom mieste.
viac
23.04.2022
Pltníci začali voziť ľudí na Váhu opäť v tradičnom jarnom termíne
Strečnianski pltníci začali v piatok voziť na Váhu ľudí v tradičnom jarnom termíne po dvoch rokoch. Spustenie prevádzky okolo skál Margita a Besná a popod dva strečnianske hrady umožnilo podľa Pavla Albrechta z Prvej pltníckej a raftingovej spoločnosti zrušenie pandemických opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %