Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.03.2019 10:55

Plastového odpadu v prírode pribúda, WWF vyzýva vlády na zmenu


Ilustračná snímka


Vo voľnej prírode pribudne každý rok asi 100 miliónov ton plastového odpadu, z toho deväť miliónov ton skončí v oceánoch. Vo svojej štúdii o tom hovorí Svetový fond na ochranu prírody (WWF).


Upozorňujú najmä na nevyužívanie recyklácie a preferovanie novovyrobeného plastu, ktorý je stále lacný. Toho sa v roku 2016 vyrobilo 396 miliónov ton, čo predstavuje 53 kilogramov na jedného obyvateľa planéty.       

Najviac novovyrobených plastov spotrebuje obalový priemysel, nasledujú automobilový a stavebný. "Čelíme globálnej hrozbe – už vieme, že plasty v prírode nie sú len škaredé, ale ohrozujú život v moriach a začíname vnímať i ohrozenie, ktoré to prináša človeku. Situáciu môžeme vyriešiť iba tak, že každý v reťazci - od vývoja, výroby až po zneškodnenie prevezme svoj diel zodpovednosti," upozornil v tejto súvislosti riaditeľ WWF International Marco Lambertini.       

WWF preto spustil globálnu kampaň "No Plastics in Nature", ktorú môžu podpisom podporiť aj Slováci. "WWF vyzýva vlády, aby prijali medzinárodnú dohodu o zastavení znečisťovania morí a oceánov plastovým odpadom, vytvorili politické a finančné nástroje na podporu využitia recyklovaných plastov a ďalších ekologických alternatív, prostredníctvom legislatívy preniesli vyššiu mieru zodpovednosti na výrobcov a situáciu dôsledne monitorovali," priblížila riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassman. Verejnosť zas aktivisti vyzývajú, aby využila "spotrebiteľskú silu" a žiadala od výrobcov alternatívu k plastom. Mohla by tiež znížiť svoju vlastnú produkciu plastových odpadov.       

Na Slovensku vzniká podľa Programu odpadového hospodárstva na roky 2016 - 2020 ročne približne 120.000 ton plastových odpadov. Vláda SR minulý týždeň v tejto súvislosti schválila Program predchádzania vzniku odpadov. Envirorezort v ňom napríklad sľubuje podporu bezobalovým obchodom alebo zákaz používania jednorazových plastov na verejných podujatiach a v trvalých prevádzkach. Ministerstvo tiež deklaruje snahu spustiť systém zálohovania PET fliaš či plechoviek.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2018
Svet: Najnovšie nápady ako na bezodpadovú likvidáciu plastov
Nádejí, že najbližšia hodina, deň, týždeň či mesiac prinesú jednoduché a lacné riešenia bezodpadovej likvidácie plastov akoby švihnutím čarovného prútika, pribúda. Ponúkame dve z najnovších.
viac
22.02.2019
Z polyolefínov nafta či benzín
Vedci prichádzajú s technológiou výroby čistých palív z nevyužívaného plastového odpadu
viac
05.09.2019
Angličania sa chystajú vyrábať vodík z nerecyklovateľných plastov
Britským vedcom sa podarilo nájsť spôsob, ako z dnes nerecyklovateľných plastov vyrobiť vodík, ktorý by bolo možné použiť na výrobu elektriny a na pohon automobilov.
viac
26.10.2020
MŽP chce merať znečistenie pri každej cementárni
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce merať znečistenie pri každej cementárni. Na základe meraní by malo byť možné vypracovať relevantné hodnotenie kvality ovzdušia. Uviedol to odbor komunikácie MŽP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %