Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.02.2019 09:30

Z polyolefínov nafta či benzín


Ilustračná snímka


Vedci prichádzajú s technológiou výroby čistých palív z nevyužívaného plastového odpadu


Chemickí špecialisti z americkej Purdue University sú presvedčení, že vyvinuli technológiu zmysluplného a z pohľadu ekonomiky trhu prijateľného riešenie budúcnosti použitých plastov, ktoré dosiaľ považovali nielen za komplikovane recyklovateľné, ale aj za obrovské peniaze recyklovateľné. Technológiu chcú využívať aj pri tých zrecyklovaných plastoch, ktoré už nie sú vhodné na ďalšie recyklovanie z dnešného pohľadu. Plastový odpad chcú meniť na pohonné palivá.

Polypropylénových plastov leží len na skládkach po celom svete asi 23 percent z piatich miliárd ton plastov. Navyše niekoľko ďalších desiatok či stoviek miliárd ton v oceánoch spôsobuje problémy živočíchom v životnom prostredí, nehovoriac o vplyve na potravinový reťazec človeka. Či už na skládkach alebo v oceánoch ide o odpad, ktorý postupne degraduje a mení sa na mikroplasty a chemikálie. Jeho riešenie v súčasnosti vnímajú odborníci ako mimoriadne komplikované a finančne mimoriadne náročné.

Autori novej americkej technológie sľubujú, že jej uplatňovaním bude možné spracovať použitý polypropylén (v širokej škále od „vyslúžených“ hračiek až po mnohé „vyslúžené“ obaly) a premeniť ho na použiteľné plnohodnotné (čisté) palivá. „Našou stratégiou je vytvoriť hybnú silu recyklácie premenou polyolefínového odpadu na širokú škálu cenných výrobkov, vrátane polymérov, nafty alebo čistých palív,“ vyhlásila Linda Wangová, vedúca výskumného tímu na Purdue University. „Náš chemický postup konverzie má potenciál zvýšiť zisky recyklačného priemyslu a zmenšiť množstvo plastového odpadu vo svete.“

Výroba v horúcej vode od 380 do 500 stupňov C

V správe časopisu Sustainable and Enfineering je uvedené, že v pripravovanom technologickom procese sa využíva extrémne horúca voda od 380 do 500 stupňov C po dobu tridsiatich minút až šiestich hodín. Pri takýchto vysokých teplotách dochádza k premene plastu na palivo podobné benzínovému, ktoré bude možné použiť aj na pohon konvenčných vozidiel. Treba však vyčkať, kým sa v praxi potvrdí očakávaná ekonomická výhodnosť technologického postupu. Respektíve, či sa plastový odpad na trhu presadí natoľko, aby bol používané podobne „samozrejme“ ako ropa. Respektíve ako s ropou cenovo porovnateľná surovina (nie odpad), vhodná na používanie a obchodovanie.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Kam s použitým olejom z kuchyne?
Olej používame často v našich domácnostiach na prípravu rôznych chutných jedál. Po varení sa nám však naskytá otázka – Čo s použitým olejom? Kto je za jeho zber zodpovedný?
viac
22.08.2018
Nová prekládková stanica odpadu v Okoličnom
Na zbernom dvore v mestskej časti Liptovského Mikuláša Okoličné vybudovali počas niekoľkých mesiacov prekládkovú stanicu odpadu, ktorá je jednou z najmodernejších na Slovensku. Jej prevádzku spustia dnes - 22. augusta.
viac
20.01.2022
Dáni vyvinuli technológiu, schopnú rozpoznať väčšinu typov plastov
Dánski výskumníci v spolupráci s výrobcami vyvinuli novú kamerovú technológiu, ktorá je schopná rozpoznať 12 rôznych typov plastov. Povedané inak: systém sľubuje dotriedenie na prípravu recyklácie plastov s takmer čistým produktom.
viac
18.08.2023
Nakladanie s odpadom má na starosti nová firma, časť úloh plní mesto
Odpadové hospodárstvo v Lučenci má od začiatku augusta na starosti nová firma. Vo verejnom obstarávaní uspela spoločnosť KOSIT WEST, s ktorou mesto uzavrelo zmluvu týkajúcu sa zberu a prepravy odpadov na najbližšie štyri roky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %