Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
08.05.2021 08:05

Pamiatku obetí fašizmu si uctili aj v Prešove


Snímka: MsÚ Prešov


V Prešove pri pamätníkoch v Južnom parku a na Konštantínovej ulici si pripomenuli pamiatku obetí druhej svetovej vojny pietnym aktom kladenia vencov.


76 rokov od konca 2. svetovej vojny sme si v Prešove pripomenuli pietnym aktom kladenia vencov, na ktorom sa zúčastnili zástupcovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, predstavitelia miestnej i regionálnej samosprávy a štátnej správy a ďalší. Zvláštnu pozornosť si vyslúžil aj jeden priamy účastník protifašistického odboja.

Tento rok sa pietny akt uskutočnil v komornej atmosfére, v malom sprievode a bez hudby. Chýbali aj slávnostné salvy z pušiek.

„V Deň víťazstva nad fašizmom si pripomíname porážku fašizmu a skláňame úctu všetkým, ktorí sa o túto porážku pričinili. Ani počas pandémie nesmieme zabúdať na našu históriu, ktorá ovplyvnila naše životy a preto je dôležité si tento deň pripomínať na znak úcty všetkým, ktorí bojovali za lepšiu budúcnosť, za nás,“ uviedol viceprimátor mesta Prešov Vladimír Feľbaba.

Po položení vencov k Pamätníku Červenej armády položili účastníci pietneho aktu vence aj  k Pamätníku obetiam bombardovania Prešova na Konštantínovej ulici.

Autor: (ts-MsÚ Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2017
Žilina si uctila padlých vojakov v Budatíne
Piateho mája si položením vencov a kvetov predstavitelia Národnej rady Slovenskej republiky, mesta Žilina a členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov uctili pamiatku padlých vojakov, ktorí bojovali za mier v 2. svetovej vojne.
viac
23.03.2018
V sobotu budú v centre Galanty rekonštrukcie bojov druhej svetovej vojny
Posledné dni vojny v Galante má názov rekonštrukcia bojov a vojnových udalostí, ktorú pri príležitosti 73. výročia oslobodenia pripravuje na sobotu 24. marca Klub vojenskej histórie Mor ho! spolu s radnicou.
viac
09.05.2019
P. Pellegrini: Dnešný deň nie je len oslavou víťazstva nad fašizmom, zomknime sa
Je pre nás výzvou, aby sme dnešný deň nielen oslavovali víťazstvo nad fašizmom, ale aby sme sa zomkli a spoločne bojovali ďalší boj. Nemali by sme zopakovať chyby, keď si politici a slušní ľudia nevšímali to, čo sa deje v spoločnosti, a vyvrcholilo to "krvavou svetovou vojnou".
viac
22.01.2022
Uplynulo 77 rokov od oslobodenia Prešova
V Prešove sme si 19. januára 2022 pripomenuli 77. výročie oslobodenia pietnym aktom kladenia vencov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %