Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.04.2017 01:49

Otestujte si svoje IT zručnosti a získajte certifikát k životopisu


Ilustračná snímka: (int).


Možnosť overiť si svoje počítačové zručnosti, vedomosti o internete a sociálnych sieťach či online marketingu si môžu záujemcovia v rámci šiesteho ročníka IT Fitness testu, ktorý prebieha oddnes (4. 4.) do konca júna.


Po absolvovaní testu získa každý účastník certifikát, ktorý môže priložiť k svojmu životopisu pri uchádzaní sa o zamestnanie.       

„Mnohí Slováci si myslia, že majú IT zručnosti. Tento IT test im ukáže, či je to tak, pretože je pravda, že tým, že používame počítač, máme tablet a smartfón, myslíme si, že sme dostatočne IT zruční. Ale na získanie zamestnania to asi ešte nestačí, a preto je dobré, aby sme si každý na tomto teste bezplatne zistili, ako na tom sme,“ uviedol podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.      

Do predchádzajúcich ročníkov testovania sa zapojilo vyše 120 000 účastníkov. „Tento test vôbec nie je ľahký. Pretože ak sa pozrieme na výsledky z minulého ročníka, tak vyzerá to tak, ako keby sme boli priemerní,“ upozornil prezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský.      

IT Fitness test si môže urobiť každý Slovák na www.itfitnesstest.sk. Celé testovanie pozostáva z 30 otázok, napríklad z oblastí ako internet, bezpečnosť a počítačové systémy, kolaboratívne nástroje a sociálne siete, kancelárske nástroje. V tomto ročníku bol test doplnený o oblasť webového, respektíve online marketingu.      

K dispozícii sú dve verzie testu. Jedna pre základné školy a druhá pre študentov stredných a vysokých škôl. Práve školy a mladí ľudia sú tou skupinou, pre ktorú je test primárne určený. V minulom roku patrili k najaktívnejším školám Gymnázium J. Lettricha v Martine a Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove.      

Podľa vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušana Chreneka sú digitálne zručnosti v súčasnosti rovnako dôležité, ako vedieť čítať, písať a počítať. „Dnes už polovica všetkých zamestnancov EÚ sedí za počítačom a takmer 90 percent všetkých pracovných miest si vyžaduje aspoň základný stupeň digitálnej zručnosti,“ dodal.      

Zámer realizovať testovanie IT zručností v SR vznikol ešte v roku 2009 ako súčasť iniciatívy Európskej komisie s názvom Týždeň IT zručností. IT testovanie realizuje IT Asociácia Slovenska za podpory podpredsedu vlády Pellegriniho, ministerstva školstva, Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku a ďalších partnerov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.02.2019
Európska únia i Slovensko trpia nedostatkom rastlinných bielkovín
Ministri poľnohospodárstva členských štátov Európskej únie (EÚ) minulý týždeň rokovali o riešení nedostatku rastlinných bielkovín v EÚ. Únia ich musí pre zabezpečenie dopytu po potravinách dovážať z tretích krajín. Agroministri diskutovali aj o africkom more ošípaných.
viac
09.05.2020
Slovensko si dnes pripomenie Deň Európy
Deň Európy si Slovensko aj napriek pandémii nového koronavírusu pripomenie množstvom online podujatí, ale aj umením v uliciach Bratislavy. Oslavy pripravilo Zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku. Pripomína však, že oslavy sa budú realizovať za dodržania prísnych protipandemických opatrení.
viac
25.07.2020
Do IT Fitness Testu sa zatiaľ zapojilo viac ako 22 000 žiakov
Do IT Fitness Testu sa doteraz zapojilo viac ako 22.000 záujemcov. Celkový počet respondentov je zatiaľ oproti minulému roku nižší, o zhruba 2000 respondentov, no pod tento výsledok sa podpísala najmä koronakríza a zatvorené školy.
viac
12.11.2022
MŽP SR svoju nečinnosť zakrýva manipuláciou
Únia miest Slovenska sa obrátila na predsedu vlády SR a oslovuje aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %