Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.05.2022 08:25

Osobnosti a kolektívy si prevzali ocenenia mesta


Stropkov.


Osobnostiam a kolektívom, ktoré sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj a zviditeľnenie Stropkova doma i v zahraničí, v nedeľu počas slávnostného zasadnutia mestského zastupiteľstva odovzdali ceny mesta, ďakovné listy a čestné občianstvo in memoriam.


Jednotlivé návrhy poslanci schválili vo februári tohto roka.

"Významné osobnosti a kolektívy oceňujeme v Stropkove už 18 rokov a za toto obdobie pribudli na ich zozname desiatky mien nielen regionálneho, ale aj, dovolím si povedať, svetového významu. Všetkých spája hlavne ich vzťah k nášmu mestu a veľké životné dielo každého z nich," povedal po schválení menoslovu ocenených primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Čestným občanom mesta in memoriam sa stal vojnový hrdina Adolf Weinhold, narodený v roku 1903 v Stropkove. Ako dôstojník slovenskej armády patril ku kľúčovým osobnostiam SNP na hornej Nitre, kde velil vojenským operáciám proti nemeckým okupantom.

Cena mesta Stropkov bola udelená rádu redemptoristov pôsobiacemu v meste za rozvoj a zveľaďovanie po duchovnej stránke, misijnú činnosť, vybudovanie Chrámu sv. Cyrila a Metoda a za šírenie dobrého mena mesta. Druhou laureátkou tohto ocenenia sa stala minuloročná vicemajsterka sveta v dlhom duatlone Nikola Čorbová, úspešná aj v ďalších atletických disciplínach, za športové úspechy na domácej a medzinárodnej úrovni.

Ďakovné listy udelili správcovi breznickej farnosti Andrejovi Spišákovi za pomoc chorým a lekárskemu personálu vo svidníckej nemocnici za prácu počas pandémie. Ďalej pedagógovi Milanovi Haľkovi za rozvoj a propagáciu športu v meste a zviditeľňovanie mesta doma i v zahraničí. Za dlhoročnú aktívnu prácu s deťmi a mládežou a organizovanie mestských, okresných a medzinárodných majstrovstiev šachu si ďakovný list prevzal Eduard Paňko. Menoslov laureátov uzavrela Anna Knežová, ktorá bola ocenená za prínos v oblasti etnografického výskumu, udržiavania ľudových zvykov, tradícií a šírenie dobrého mena mesta.

V tomto roku sa cenu primátora rozhodol Brendza odovzdať kolektívu Slovenského Červeného kríža – Územného spolku vo Svidníku za aktívnu charitatívnu, dobročinnú a zdravotnícku pomoc v meste Stropkov, a to nielen počas obdobia pandémie.

Slávnostné zasadnutie zastupiteľstva spojené s oceňovaním sa doteraz konalo 12-krát. Čestné občianstvo bolo udelené 21 osobnostiam. Boli medzi nimi napríklad Metod Dominik Trčka, speváčky Marika Gombitová, Beáta Dubasová, akademický maliar Peter Kocák, spisovateľ Alojz Čobej, podnikateľ pôsobiaci na Liptove Jozef Dušan Hric či naposledy ocenený americký bankár Michala Bosák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2020
Medzi držiteľmi Ceny TTSK sú aj ľudia z boja proti COVID-19
Za osobitný prístup k rozvoju kraja, vynikajúce tvorivé činy a výsledky ocenil v utorok Trnavský samosprávny kraj (TTSK) tri desiatky osobností a kolektívov.
viac
21.09.2022
ŽSK ocenil osobnosti, ktorých profesijný život je spojený s kultúrou
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) ocenil v utorok v Slovenskom komornom divadle (SKD) v Martine 49 osobností, ktorých profesijný život je s kultúrou spätý viac ako 30 rokov. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.
viac
28.09.2022
Výročné Ceny Trnavského samosprávneho kraja udelili 29 osobnostiam a kolektívom
Za osobitný prístup k rozvoju kraja, vynikajúce tvorivé činy a výsledky ocenil v utorok Trnavský samosprávny kraj (TTSK) 29 osobností a kolektívov.
viac
29.09.2022
Verejnosť môže stále posielať nominácie na ocenenie osobností
Nominácie na ocenenie výnimočných osobností Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) môže verejnosť posielať do 10. októbra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %