Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.03.2021 09:20

Ochranári v Medzibodroží zachraňujú mokrade


Snímka zdroj: (tasr).


Izolované mokrade v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Medzibodrožie na východe Slovenska zavodňujú v týchto dňoch ochranári. Zachraňujú tak poslednú kolóniu brodivých vtákov v tejto oblasti a vytvárajú biotopy aj pre mnoho ďalších vzácnych druhov.


Do mokradí, ktorým hrozí vyschnutie, prečerpávajú vodu z odvodňovacích kanálov už šiestu sezónu. „Vďaka tomu sa obnovili a vytvorili nové hniezdne kolónie druhov, ako je chavkoš nočný, beluša veľká či volavka purpurová, pre ktoré bolo toto chránené územie aj vyhlásené. Nebyť prečerpávania, tak už by vlastne v tomto území vôbec nehniezdili, pričom je to jediná hniezdna lokalita pre tieto druhy v rámci Medzibodrožia,” priblížil Matej Repel zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko.

Oproti minulým rokom, keď oblasť pri obci Somotor v okrese Trebišov sužovali extrémne suchá, je situácia tento raz o niečo lepšia. Aj napriek tomu, že uplynulá jeseň a zima boli na zrážky pomerne bohaté je však zavodňovanie potrebné. Ornitológovia takto naplnia spolu šesť mokradí. Celkovo to aj s presunmi a inštaláciou zariadenia zvykne trvať štyri až päť týždňov.

„Keď bolo extrémne sucho, tak sme načerpávali vodu naozaj do úplne suchých mokradí. Tento rok všetky lokality akú - takú vodu majú, ale predsa je to málo na to, aby vydržala celý rok a vodné vtáky tam mohli hniezdiť,” uviedol Repel.

Ochranári z SOS/BirdLife Slovensko realizujú aj iné opatrenia a obnovu a manažment mokradí na juhu Zemplína v rámci projektov Life s podporou Európskej komisie a Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Snahou je využívať trvalejšie riešenia, ako je prehĺbenie mokrade, výstavba stavidla či oprava hrádze na zadržiavanie vody, v tomto prípade však ide o izolované lokality. Dno týchto mokradí je vyššie ako hladina vody v odvodňovacom kanáli, ktorý ich odvodňuje. Jediná možnosť obnovy je tak prečerpávaním vody z kanála pomocou dieselového čerpadla. „Mokrade majú ílovité podložie, takže tá voda tam počas jednej sezóny vydrží. Tým, že tam nie je iný prítok a v lete sa voda odparí a rastliny tú vodu vypijú, tak to musíme opakovať každý rok,” dodal Repel.

CHVÚ Medzibodrožie patrí k 23 chráneným vtáčím územiam závislým na vode na Slovensku a je súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
SVP a ŠOP chcú užšie spolupracovať
Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) a Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR chcú užšie spolupracovať.
viac
18.01.2022
V Pieninách sa uskutočnilo zimné sčítanie vodného vtáctva
Uplynulý víkend sa uskutočnilo v poradí už 55. medzinárodné zimné sčítanie vodného vtáctva na Slovensku. Do podujatia sa zapojil aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR (MŽP) Michal Kiča.
viac
21.07.2022
Na Cenu SR za krajinu 2022 nominovali deväť projektov
Celkom deväť realizovaných projektov bolo nominovaných do tohtoročnej Ceny SR za krajinu. Informovala o tom Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ktorá je národným koordinátorom ceny, pričom vyhlasovateľom je Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
16.12.2023
Švajčiarsko dá SR na ochranu prírody v chránených územiach 23,5 milióna eur
Švajčiarsko venuje Slovensku na ochranu prírody a biodiverzity v chránených územiach 23,5 milióna eur. Krajiny spoločne podpísali dohodu o finančnej podpore v septembri. TASR o tom informovalo odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %