Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
16.12.2023 09:05

Švajčiarsko dá SR na ochranu prírody v chránených územiach 23,5 milióna eur


Ilustračná snímka, zdroj: Hiking


Švajčiarsko venuje Slovensku na ochranu prírody a biodiverzity v chránených územiach 23,5 milióna eur. Krajiny spoločne podpísali dohodu o finančnej podpore v septembri. TASR o tom informovalo odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) prijal na pôde ministerstva veľvyslanca Švajčiarskej konfederácie Petra Nelsona.         

MŽP bude podľa Tarabu podporovať zonácie národných parkov. Pri ich vyhlasovaní bude zohľadňovať oprávnené požiadavky lokálnych aktérov, predovšetkým miestneho obyvateľstva a samospráv. "Spoluprácu a komunikáciu s miestnymi autoritami pri ochrane prírody a rozvoji turizmu považujú za dôležitú aj vo Švajčiarsku," poukázalo MŽP.         

Taraba informoval veľvyslanca, že rezort chce rozvíjať a rozširovať spoluprácu so Švajčiarskom v rôznych envirooblastiach. Napríklad pri starostlivosti a riadení chránených území, ako aj pri využívaní obnoviteľných zdrojov energie. "Slovensko a Švajčiarsko sú blízki partneri, politicky, kultúrne aj ekonomicky. Je pre nás prínosné spoznať inšpiratívne príklady prírode blízkych riešení, ktoré zachovávajú prírodné bohatstvo, ale rovnako tak podporujú rozvoj vidieka a ľudí žijúcich v týchto regiónoch," poznamenal minister.         

Témou bilaterálneho rokovania bolo prehĺbenie spolupráce v oblasti udržateľného turizmu a posilnenia biodiverzity v chránených územiach. Otvorili aj tému využívania obnoviteľných zdrojov energie.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
01.10.2020
Kríza biodiverzity je i krízou ľudstva
Kríza biodiverzity je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej aj krízou ľudstva.
viac
09.11.2020
SVP a ŠOP chcú užšie spolupracovať
Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) a Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR chcú užšie spolupracovať.
viac
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %