Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
14.08.2023 07:00

Obyvatelia prvýkrát rozhodli o využití časti financií z rozpočtu


Ilustračná snímka.


Obyvatelia Detvy prvýkrát rozhodli o využití časti financií z mestského rozpočtu. Do diskusného fóra komisia odporučila tri žiadosti a tieto projekty participatívneho rozpočtu aj získali podporu. Potvrdil to hovorca mesta Milan Suja.


Prvým je projekt s názvom Spolu je nám krajšie, ktorého cieľom je pokračovať v spolupráci dvoch komunít. Sú to žiaci základnej školy a spolok seniorov v dennom centre prostredníctvom aktivít tvorivých dielní. Ďalším je obnova verejných priestranstiev na Námestí mieru v okolí bytového domu 1394. "Cieľom je skrášliť verejné priestranstvo pred bytovým domom vybudovaním okrasnej skalky s rastlinami a kvetinami," spresnil. Tretím projektom je úprava pieskoviska na ulici Antona Bernoláka. Upravia tak existujúce pieskovisko, a tým vytvoria priestor pre hru a kreativitu detí.

Hovorca dodal, že pre zvýšený záujem obyvateľov lehotu na podávanie žiadostí predĺžili. "V druhom kole podali občania dve žiadosti, ktoré v súčasnosti posudzuje komisia," objasnil. Úspešní uchádzači budú môcť po podpise zmluvy uskutočniť svoje projekty.

Museli byť zamerané aspoň na jednu z vopred určených oblastí. Boli to napríklad obnova verejných priestranstiev, eliminácia dosahu zmeny klímy či podpora nových miestnych aktivít. Výška podpory jedného projektu je maximálne 5000 eur.

V meste pod Poľanou doteraz peniaze na projekty participatívneho rozpočtu nikdy neprideľovali. V súčasnosti sa však rozpočet zameriava na podporu občianskeho aktivizmu obyvateľov mesta a uskutočnenie projektov. "Cieľom je zapojiť verejnosť do rozhodovania v rámci procesov mesta, podporiť budovanie identity i koncept udržateľnej spoločnosti," vysvetľuje samospráva. "Prvým rozpočtovým rokom participatívneho rozpočtu bude 2023. Rozpočtovaná úhrnná suma bude 15 000 eur," konštatovalo mesto.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2020
Mesto hľadá vhodné projekty, ktoré podporí z participatívneho rozpočtu
Levická radnica začína zbierať verejnoprospešné projekty, ktoré podporí z participatívneho rozpočtu mesta v roku 2021. Žiadateľmi o dotáciu môžu byť jednotlivci, občianske združenia i neziskové organizácie.
viac
16.12.2021
Na participatívny rozpočet vyčlenila samospráva 40 000 eur
Samospráva vo Vysokých Tatrách opäť vyčlenila desiatky tisíc eur na participatívny rozpočet. Uchádzači môžu získať od 500 do 3000 eur na projekty v rámci systému Hory nápadov 2022. Informovala o tom o radnica na svojom webovom sídle.
viac
13.03.2023
Trnavčania môžu hlasovať o investíciách do verejného priestoru
Do konca marca môžu Trnavčania zahlasovať za projekty pilotného ročníka participatívneho procesu. Ten po niekoľkých rokoch nahradil participatívny rozpočet a pozmenil pravidlá. Informovala o tom hovorkyňa radnice Veronika Majtánová.
viac
03.05.2023
O financie z rozpočtu mesta sa uchádza 18 komunitných projektov
Verejnosť bude môcť opäť rozhodnúť o občianskych zámeroch, ktoré mesto Partizánske podporí financiami zo svojho rozpočtu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %