Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
16.01.2023 01:30

Štvrtý ročník participatívneho rozpočtu bol rekordný


Na archívnej snímke predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Snímka zdroj: (tasr).


Sumu 250 000 eur rozdelí Trnavský samosprávny kraj (TTSK) na 53 projektov, ktoré uspeli v hlasovaní participatívneho rozpočtu pre rok 2023. Svoje hlasy vybraným občianskym a komunitným projektom zaslalo 22 000 hlasujúcich. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.


"Participatívny rozpočet Tvoríme kraj sa teší veľkej obľube. Jeho štvrtý ročník bol rekordným z pohľadu počtu hlasujúcich i počtu odovzdaných hlasov. Považujem to za potvrdenie správnosti našej ambície zapájať obyvateľov do diania v duchu motta Spolu tvoríme kraj," uviedol Viskupič.

Do rozhodovacieho procesu bolo zaradených 83 projektov zo všetkých siedmich okresov TTSK. Pri rozhodovaní mali 50-percentnú váhu závery členov deliberatívnych fór, ktorí hodnotili projekty z pohľadu udržateľnosti, vplyvu na životné prostredie, inkluzívnosti, inovatívnosti, komunitného rozmeru a edukatívnosti. Druhú časť tvorilo on-line hlasovanie verejnosti. "Úspešné projekty budú zrealizované do konca tohto roka," uviedol koordinátor participatívneho rozpočtu Jakub Sejna.

V okrese Dunajská Streda by sa malo realizovať 13 projektov, v Trnavskom okrese 12, v okrese Galanta deväť, a v Hlohovskom okrese štyri projekty. V okrese Piešťany obyvatelia hlasovaním rozhodli o podpore piatich, rovnako ako v okresoch Skalica a Senica.

Najviac hlasov získal tento rok projekt zo Skalice s názvom Jazdecký šport pre deti na Záhorí – s hendikepom aj bez, ktorý získal 2138 hlasov. Úspešným sa stal aj projekt k 150. výročiu založenia dobrovoľného hasičského zboru v Šamoríne. Elektrárňa Piešťany získala príspevok na realizáciu projektu Vzdelávacia aleja. Zámer zahŕňa výsadbu rýchlorastúcich drevín i ukážky udržateľného hospodárenia so zrážkovou vodou. V okrese Trnava získal najväčšiu podporu projekt Keď tvorenie spája, ide o kurzy kresby a maľby pre seniorov a deti so znevýhodnením. Zoznam podporených projektov je na stránke www.tvorimekraj.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2022
Z participatívneho rozpočtu TTSK dostane podporu 54 projektov
V treťom ročníku participatívneho rozpočtu trnavskej župy, obyvateľky a obyvatelia v online hlasovaní, rozhodli o podpore 54 občianskych a komunitných projektov. Spolu bude rozdelených celkovo 250-tisíc eur, pričom nápady budú realizované už v tomto roku.
viac
04.01.2023
Mesto podporí z participatívneho rozpočtu verejnoprospešné projekty
Mesto Nové Zámky podporí aj tento rok verejnoprospešné projekty, ktoré budú financované z participatívneho rozpočtu. Ako informovala radnica, skupiny občanov môžu svoje projekty predkladať od 9. do 31. januára.
viac
03.02.2023
Na občianske projekty pôjde v rámci participatívneho rozpočtu 8000 eur
Na občianske projekty v meste Hnúšťa v okrese Rimavská Sobota je na tento rok v rámci participatívneho rozpočtu vyčlenená celková suma 8000 eur. Verejnosť môže návrhy projektov podávať do konca marca. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informovala samospráva.
viac
28.02.2023
Verejnosť rozhodne o víťaznom projekte v rámci participácie
Verejnosť rozhodne o tom, ktorý z troch projektov bude podporený v rámci participatívneho rozpočtu mesta Humenné. Verejné hlasovanie bude spustené v stredu (1. 3.) a potrvá do 19. marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %