Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.06.2023 03:20

Obce a mestá v systéme ENVI - PAK triedili v roku 2022 lepšie ako rok predtým


Ilustračná snímka.


V roku 2022 sa už v triedenom zbere naplno prejavilo zavedenie zálohovania a hoci by si niekto mohol myslieť, že ľudia zabudnú triediť ostatné zložky, resp. nebude sa im chcieť triediť, keď za to nedostanú naspäť peniaze, opak je pravdou.


Obce a mestá, kde triedený zber zabezpečuje OZV ENVI - PAK, triedili v roku 2022 lepšie ako rok predtým. Každý obyvateľ v spomínanom systéme vytriedil o 1 kg odpadu viac ako v roku 2021.

Ako informuje OZV ENVI - PAK, v priebehu minulého roka sa z triedeného zberu postupne vytratili nápojové obaly z plastu a kovu, ktoré prešli do systému záloh. Napriek tomu v 1124 mestách a obciach, kde triedený zber zabezpečoval v roku 2022 OZV ENVI - PAK, ostalo medziročné celkové vyzbierané množstvo komunálneho odpadu takmer nezmenené a vyzbieralo sa až 131 862 ton vytriedeného odpadu. “Každý obyvateľ zapojený v systéme triedeného zberu ENVI - PAK vytriedil o 1 kg odpadu za rok viac ako v roku 2021. Na jedného obyvateľa tak pripadá až 59,14 kg vytriedených odpadov,” vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie spoločnosti OZV ENVI - PAK s tým, že výrobcovia združení v tejto organizácii zodpovednosti výrobcov vynaložili na zabezpečenie triedeného zberu, dotriedenia a následného zhodnotenia odpadu v samosprávach viac ako 25 miliónov eur.

Opäť bližšie k cieľom EÚ – zrecyklovaných bolo 91 %

Podľa OZV ENVI - PAK obyvatelia v roku 2022 vytriedili najväčšie množstvo papiera, nasledovalo sklo a plasty (predtým plasty prevyšovali sklo). “V spolupráci so samosprávami a zberovými spoločnosťami nastavujeme systém tak, aby bol jednak pohodlný pre obyvateľov a zároveň čo najefektívnejší. Výsledkom je, že až 74 % vyzbieraného triedeného komunálneho odpadu pochádzalo z tohto zberu. Až 93,42 %, predchádzajúci rok to bolo 89,79 %, vyzbieraných odpadov sa v systéme ENVI - PAK zhodnotilo, čo výrazným spôsobom pomohlo smerovať k cieľu, ktorý ukladá Európska únia v rámci skládkovania,” povedala Katarína Kretter. “Pokiaľ ide o pomer recyklácie a energetického zhodnotenia, až 91 % z celkového odpadu sa zrecyklovalo, čím sme opäť prispeli k napĺňaniu cieľov Únie týkajúcich sa miery recyklácie komunálneho odpadu. Energeticky bolo zhodnotených len 9 %,” doplnila Kretter.

Dôležité vzdelávanie

Na týchto výsledkoch sa do značnej miery podpísalo aj pravidelné vzdelávanie obyvateľov, ktorým spoločnosť pripravuje rôzne edukačné materiály, plagáty, náučné videá, vzdeláva na rôznych podujatiach či prostredníctvom online hry, aby zacielila na všetky vekové kategórie. “Uvedomujeme si, že s edukáciou je najlepšie začať v čo najskoršom veku, lebo práve deti sú veľkými motivátormi a kontrolórmi zároveň aj v oblasti triedenia. Potom je dôležité toto vzdelávanie podporovať a pravidelne opakovať niektoré fakty aj v neskoršom veku, aby sa triedenie stalo pre ľudí samozrejmosťou, bežnou vecou,” dodala Katarína Kretter.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2021
Je čas prakticky riešiť kuchynský odpad
Na Slovensku s Novým rokom odštartoval zber kuchynského odpadu. Vo väčšine obcí a miest by sa mal naplno rozbehnúť do šiestich mesiacov.
viac
03.05.2021
ZMOS vypracoval manuál ku kuchynskému bioodpadu a miestnym daniam
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti newsletter, ktorý je vypracovaný k dvom témam: k povinnostiam miest a obcí vo vzťahu k triedenému zberu kuchynského bioodpadu a k zmene v oslobodení/znížení miestnych daní.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
11.01.2023
Envirorezort schválil 26 miliónov eur na podporu triedenia komunálnych odpadov
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) schválilo koncom decembra 2022 projekty za 26 miliónov eur na triedenie zberu komunálnych odpadov takmer v šesťdesiatich mestách a obciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %