Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.06.2017 11:28

O rozdelení takmer 100 000 eur bude rozhodovať aj verejnosť


Ilustračná snímka: (int).


O rozdelení 99 000 eur, ktoré vo svojom rozpočte vyčlenil Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v rámci participatívneho komunitného rozpočtu, rozhodne hlasovaním verejnosť. O prostriedky sa bude uchádzať 35 projektov z ôsmich okresov TSK.


Ako informovala vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Veronika Rezáková, TSK ako prvý spomedzi ostatných samosprávnych krajov pristúpil k zavedeniu participatívneho komunitného rozpočtu. S cieľom, aby sa viac priblížil k ľuďom a verejnosti, vyčlenil zo svojho rozpočtu necelých 100 000 eur, o ktorých využití svojím hlasovaním rozhodne aj verejnosť. Kompetenciu rozhodovať o prerozdelení krajských financií tak TSK čiastočne preniesol priamo na svojich obyvateľov.      

„Možnosť zasielať svoje nápady a návrhy projektov na TSK mali jednotlivci, kolektívy aj inštitúcie od apríla do konca mája tohto roku. O tom, ktoré budú posunuté do verejného hlasovania, sa rozhodne na verejných zvažovaniach. Na ne bude okrem poslancov zastupiteľstva TSK za daný okres, zamestnancov Úradu TSK, odborných garantov a samotných predkladateľov projektov prizvaná aj široká verejnosť. Spoločnou dohodou rozhodnú o posunutí či neposunutí projektu do verejného hlasovania. Hlasovanie bude tento rok prebiehať na webovom sídle TSK od 1. júla do 15. júla,“ doplnila Rezáková.      

Ako dodala, v obálkach doručených na TSK boli projekty z oblasti kultúry, sociálnej pomoci, sociálnych služieb či voľnočasových aktivít. Z krajských peňazí sa tak možno zrealizuje projekt chránenej dielne – kaviarne, turistické tvorivo-hravé podujatie pre rodiny s deťmi na trenčianskej Brezine, prípadne sa postavia nové ihriská.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2017
Petržalka podporí zaujímavé projekty
Po zmene pravidiel poskytovania účelových dotácií pre neziskové organizácie, rôzne spolky a združenia či právnické osoby vykonávajúce verejno-prospešnú činnosť si o dotáciu požiadalo 95 uchádzačov.
viac
18.04.2017
Župa rozdelila na dotáciách viac ako dva milióny eur
Poslanci Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja na svojom XXV. pracovnom zasadnutí 31. marca schválili návrhy na poskytnutie dotácií pre rok 2017 z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy.
viac
09.05.2017
Rozhodnúť o víťazovi Ceny verejnosti môžete i vy
Nadácia Orange umožní každému v online hlasovaní vyjadriť svoje sympatie jednej z nominovaných mimovládnych organizácií a udeliť tak Cenu verejnosti.
viac
14.07.2017
V programe Zelené oči možno požiadať o grant do konca augusta
Obce a nimi zriadené rozpočtové a príspevkové organizácie, ale aj podnikatelia s projektom s verejnoprospešným účelom môžu poslednýkrát v tomto roku využiť možnosť získať grant v maximálnej výške 2000 eur z grantového programu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %