Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.04.2021 03:15

NS MAS chce nové pravidlá pre budúce programové obdobie


Pozvánka.


Národná sieť miestnych akčných skupín (NS MAS) SR pripravila na 23. apríla online konferenciu Ako ďalej LEADER na Slovensku v rokoch 2021-2027.


„Chceme v budúcom programovom období čo najefektívnejšie podporiť rozvoj vidieka pomocou metódy LEADER a prostredníctvom miestnych akčných skupín (MAS),“ zdôrazňuje podpredseda NS MAS SR, Peter Nemček z MAS Kopaničiarsky región.

Vidiecke regióny tvoria 73 % územia Slovenska, čo je podľa Petra Nemčeka významný dôvod, prečo by Slovensko malo rozvoju vidieka venovať maximálnu pozornosť. Až tri štvrtiny obcí Slovenska, 2 195 obcí, je členom niektorej miestnej akčnej skupiny.

„Končiace sa programové obdobie nemôžeme hodnotiť pozitívne. Príliš zdĺhavé procesy implementácie a nadmerná byrokratizácia spôsobujú nečerpanie finančných prostriedkov určených na rozvoj vidieka. Chceme to zmeniť,“ konštatuje predseda NS MAS Štefan Škultéty. Národná sieť, ktorá zastupuje 70 MAS na Slovensku, zadefinovala do budúceho programového obdobia osem základných požiadaviek. Tie a svoj postoj k budúcnosti LEADER odprezentuje na piatkovej videokonferencii. „Týkajú sa financií, ale nejde len o peniaze. Miestny rozvoj chceme zabezpečiť prostredníctvom viacerých fondov a zároveň zjednodušiť pravidlá čerpania finančných prostriedkov v rámci metódy LEADER. Navrhujeme aj zvýšiť minimálne kritériá na veľkosť MAS, zjednodušiť proces ich výberu a zmeniť kritériá pri výpočte finančnej alokácie na jednu MAS tak, aby sa z toho stala systémová pomoc pre rozvoj vidieka a nie súťaž,“ vysvetľuje Miroslava Vargová z MAS MALOHONT.

Keďže jednou z požiadaviek NS MAS pre budúce programové obdobie je multifondové financovanie, skúsenosti z Českej republiky priblíži podpredseda tamojšej Národnej siete Ján Florian. Metódu LEADER veľmi úspešne využívajú viaceré krajiny Európskej únie. O jej budúcnosti z pohľadu EÚ bude hovoriť zástupca Českej republiky vo Výbore regiónov a exprezident ELARD Radim Sršeň. Zástupcovia Národnej siete MAS SR chcú svoje skúsenosti a požiadavky odkomunikovať a zladiť so zástupcami riadiacich orgánov. LEADER v Spoločnej poľnohospodárskej politike v rokoch 2021-2027 predstaví riaditeľka oddelenia CLLD na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ingrid Kociánová.

Videokonferencia je otvorená a voľne dostupná pre všetkých záujemcov, ktorí sa spolupodieľajú na rozvoji vidieka. 

 

LEADER je pre rozvoj vidieka rozhodujúci. NS MAS chce nové pravidlá pre budúce programové obdobie

Autor: (NS MAS SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2021
30 rokov prístupu LEADER
V roku 2021 si pripomíname 30. výročie prístupu LEADER. Metóda LEADER je jeden z najúčinnejších nástrojov na podporu integrovaného rozvoja vidieka.
viac
27.04.2021
NS MAS zadefinovala 10 požiadaviek pre nové programové obdobie
Viaczdrojové financovanie, zjednodušenie systému a lepšia komunikácia s riadiacimi orgánmi patria medzi hlavné požiadavky do nového programového obdobia, ktoré zadefinovala Národná sieť miestnych akčných skupín Slovenskej republiky.
viac
05.11.2021
Národná sieť Miestnych Akčných Skupín SR má nové vedenie
Národná sieť miestnych akčných skupín (MAS) SR má nové vedenie. Na valnom zhromaždení 4. novembra ho schválila pätdesiatka delegátov zo všetkých krajov Slovenska. Staronovým predsedom Národnej siete MAS sa stal Štefan Škultéty.
viac
25.01.2022
Čerpanie fondov na Slovensku ničí byrokracia
Prístup LEADER, ktorý je v iných krajinách EÚ úspešným programom na rozvoj vidieka, na Slovensku dlhodobo brzdia pretrvávajúce problémy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %