Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
28.04.2017 04:51

Nový poľsko-slovenský projekt prinesie rozhľadňu aj cyklotrasu


Vizualizácia rozhľadne


Vďaka cezhraničnej spolupráci vybudujú, okrem iného, novú cyklotrasu na slovensko-poľskej hranici. Bude kopírovať historickú cestu Jozefínka.


V Stropkove sa pripravujú na pilotný projekt rozvoja cykloturistickej infraštruktúry v meste a okolí. Samospráva, spolu s  mestom Rzeszow, uspela vo výzve programu poľsko-slovenskej cezhraničnej spolupráce Interreg. Vďaka spoločnému projektu v regióne zrealizujú niekoľko investícií a zorganizujú viacero kultúrno-spoločenských podujatí a odborných seminárov.

Mestá sa zamerali na propagáciu kultúrneho a prírodného dedičstva s dôrazom na spoločnú históriu Stropkova a Rzeszowa v časoch Rakúsko – Uhorska. Jednou z nosných aktivít projektu bude vyznačenie cykloturistickej trasy zo Stropkova na slovensko-poľskej hranici a následne ďalej do Rzeszowa. Sčasti bude kopírovať historickú cestu Jozefínku, ktorá viedla regiónom ešte v časoch monarchie.

 V okolí mesta pribudnú informačné tabule, vybudujú oddychové altánky a 15-metrovú vyhliadkovú vežu. V pláne je aj mobilná aplikácia a hra. „S mestom Rzeszow sme v minulom roku nadviazali veľmi úspešnú a intenzívnu spoluprácu. Do úspešného konca sme spolu doviedli projekt zameraný na podporu a propagáciu cestovného ruchu, ktorý sme realizovali aj s partnermi z maďarskej Nyíregyházy a českého Šternberka. Podali sme ďalší projekt v rámci programu Európa pre občanov, na ktorého vyhodnotenie čakáme. No a aktuálne sme pred podpisom zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na spomínaný projekt, ktorý je zameraný na prezentáciu prírodného a kultúrneho dedičstva cezhraničného regiónu. Môžem povedať, že od našich partnerov sa veľa učíme a je pre nás cťou spolupracovať s metropolou podkarpatského regiónu,“ uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza. O kvalite projektu svedčí aj fakt, že v rámci výzvy bolo podaných 58 projektov, schválených bolo 19 z nich, pričom Stropkovčania s partnermi skončili v celkovom hodnotení na 2. mieste. „Stropkovský okres i celý prihraničný región historickej Haliče bol významným územím v časoch pred a počas I. svetovej vojny. Táto história však išla akosi do úzadia a vďaka projektu by sme radi pripomenuli význam regiónu i vojnových udalostí, ktoré výrazne ovplyvnili naše dejiny. Projekt vyvrcholí množstvom podujatí v roku 2018, kedy si celá Európa pripomenie 100. výročie ukončenia I. sv. vojny,“ priblížil primátor. Celková výška projektu dosiahne 235 593,67 eur.

S históriou súvisí aj projekt Stropkova, ktorý už schválili. S partnerským mestom Korczyna začnú v máji spoločne pracovať na Karpatskom plenéri dreveného umenia. V rámci neho vytvoria v oboch mestách sochy piatich osobností, ktoré sa významným spôsobom zapísali do histórie oboch miest. Stropkovčania v súčasnosti uzatvárajú menoslov osobností, ich životopisy a pôsobenie v meste.Obecné noviny č. 15-16/2017 na str. 19.

 

 

Autor: Peter NOVÁK, hovorca mesta Stropkov


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2018
Mesto Michalovce získalo viac ako pol milióna eur na cyklotrasu
V meste pribudne viac ako dva kilometre novej cyklotrasy vďaka schváleným externým finančným prostriedkom z Európskych štrukturálnych a investičných fondov vo výške 562 tisíc eur. Mesto bude projekt spolufinancovať sumou 29, 6 tisíc eur.
viac
02.04.2020
Zapotôčky a mestský park prepojí cyklotrasa
Sídlisko Zapôtočky a mestský park v Prievidzi prepojí cyklotrasa. S jej výstavbou začali stavbári v týchto dňoch. Na prvú etapu cyklochodníka za viac ako 1,5 milióna eur, ktorý povedie do susedných Bojníc, získala prievidzská samospráva financie z fondov Európskej únie.
viac
04.11.2020
Lesníci sprístupnia Veľkú Javorinu výstavbou novej cyklotrasy
Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu sprístupnia zo slovenskej i českej strany milovníkom cykloturistiky. Slovenskí a českí lesníci stavajú z eurofondov z oboch strán hranice na vrchol Veľkej Javoriny cyklotrasu.
viac
06.06.2022
Cyklotrasy Eurovelo 11 v doline rieky Poprad prepojili Slovensko a Poľsko
Výstavba medzinárodnej cyklotrasy Eurovelo 11 na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pokračuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %