Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
05.03.2020 01:40

Nový mestský cintorín začne slúžiť Nitranom od mája


Na novom pietnom mieste s rozlohou 17 000 štvorcových metrov bude nielen 1300 hrobových miest pre viac ako 2500 osôb, ale aj kolumbárium a rozptylová lúka.


Nový mestský cintorín na Chrenovej v Nitre by mal od mája tohto roka začať slúžiť obyvateľom mesta. Jeho výstavba je ukončená, kolaudácia je naplánovaná na koniec apríla.


„Dovtedy je potrebné odstrániť drobné nedostatky, ktoré nebolo možné zrealizovať v zimnom období. Následne ešte bude potrebných pár dní na ukončenie administratívno-technických prác súvisiacich s novým cintorínom,” informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Na novom pietnom mieste na Levickej ulici s rozlohou 17 000 štvorcových metrov bude nielen 1300 hrobových miest pre viac ako 2500 osôb, ale aj kolumbárium a rozptylová lúka. Súčasťou cintorína je dom smútku s obradnou miestnosťou, drobná architektúra, mobiliár, osvetlenie i zeleň. Celková investícia predstavuje 1,005 milióna eur. Vybudovaná je aj cesta k susediacemu mestskému pozemku, ktorý je v súčasnosti nevyužívaný. „V budúcnosti bude možné rozšíriť súčasný areál cintorína o približne rovnako veľkú plochu práve na tomto nevyužívanom mestskom pozemku,” skonštatoval Holúbek.

Na všetkých mestských cintorínoch v Nitre okrem mestských častí Dražovce, Janíkovce a Krškany je momentálne obsadených 13 762 hrobových miest, voľných zostalo už len 874 miest. O vybudovaní nového cintorína rozhodla radnica už pred niekoľkými rokmi. Stavebné povolenie bolo vydané v roku 2015, podľa pôvodného zámeru mal byť cintorín hotový do konca roka 2016. Dokončenie investície predĺžili najmä výkup pozemkov a nedostatok financií.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2018
Mesto plánuje v parku osadiť zábranu, má chrániť deti pred autami
Nitrianska radnica plánuje osadiť pred vstupom do Mestského parku na Sihoti mechanickú zábranu, ktorá znemožní vstup autám. Tie pri zásobovaní reštaurácií a bufetov často ohrozujú deti, ktoré sa v parku hrajú.
viac
06.05.2021
Nitra oficiálne podpísala zmluvu s novým prevádzkovateľom MHD
Nitriansky primátor Marek Hattas v stredu oficiálne podpísal zmluvu so spoločnosťou Transdev Morava, ktorú pri podpise zastupoval jej konateľ Radim Novák. Tá bude od budúceho roka zabezpečovať pod Zoborom mestskú hromadnú dopravu (MHD).
viac
13.05.2021
Nový cintorín na Chrenovej chce mesto spustiť do prevádzky v júni
Nový cintorín v nitrianskej mestskej časti Chrenová by mal byť spustený do prevádzky už o niekoľko týždňov. Podľa informácií z radnice je jeho otvorenie naplánované na mesiac jún.
viac
31.05.2023
V meste vymenili starý mestský rozhlas za nový, občania sú naň zvyknutí
Mesto Poltár vymenilo starý mestský rozhlas za nový. Tento tradičný spôsob informovania občanov má priniesť kvalitnejší prenos zvuku a lepšiu počuteľnosť aj v častiach a uliciach, kde obyvatelia upozorňovali na nedostatky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %