Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.12.2020 07:50

Novinka pri výstavbe bytov: obce „zarobia“ na spolupráci so sociálnymi podnikmi


Ilustračná snímka.


Obce a mestá, ktoré výstavbu nájomných bytov zveria sociálnym podnikom dostanú vyššiu dotáciu od štátu. Zmenu zákona schválil parlament s účinnosťou od 1. januára 2021.


Miestna samospráva tak môže podporiť lokálnu zamestnanosť a ešte ušetriť peniaze svojim daňovým poplatníkom. Je to výsledok aktivity Aliancie pre sociálnu ekonomiku na Slovensku (ASES) a ministerstva práce.

Už v auguste rokovali zástupcovia ASES s generálnou riaditeľkou sekcie výstavby MDV SR Ing. Ladislavou Cengelovou o pomoci sociálnym podnikom v súvislosti s pripravovanou novelou zákona č. č. 443/2010 Z. z. o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní. Viaceré sa usilujú stavať a prevádzkovať vlastné nájomné byty, aby nízko kvalifikovaným, dlhodobo nezamestnaným alebo zdravotne postihnutým zamestnancom mohli okrem práce poskytovať aj dostupné nájomné bývanie. „Na Slovensku dnes navyše fungujú desiatky sociálnych podnikov s viacerými úspešnými stavebnými zákazkami pre súkromných i verejných klientov, dokonca aj v oblasti bytovej výstavby,“ upozorňuje predseda ASES Braňo Ondruš.

Hoci európske pravidlá štátnej pomoci nedovoľujú, aby boli sociálne podniky prijímateľmi dotácií na bytovú výstavbu rovnako ako obce a mestá, MDV SR súhlasilo s inou formou podpory sociálnych podnikov. Podľa zák. č. 443/2010 Z. z. ministerstvo udeľuje miestnym samosprávam dotácie vo výške od 35 % do 75 % z obstarávacej ceny bytu. Zvyšok nákladov samosprávy pokrývajú zvýhodneným úverom zo Štátneho fondu rozvoja bývania. V novele spomínaného zákona sa teraz zavádza možnosť zvýšenia štátnej dotácie o ďalších 5 %, „ak zhotoviteľom nájomného bytu je registrovaný sociálny podnik“ - § 8 ods. 5 písm. d) zákona. V praxi to znamená, že obec, ktorá zákazku na výstavbu nájomných bytov zadá sociálnemu podniku, dostane od štátu viac peňazí a teda bude potrebovať nižšiu pôžičku, či menej vlastných zdrojov na dofinancovanie výstavby.

„Zákon o verejnom obstarávaní pritom v súlade s európskou legislatívou umožňuje zadať stavebnú zákazku buď priamo vlastnému sociálnemu podniku, alebo inému konkrétnemu sociálnemu podniku (do určitej výšky obstarávacej ceny), alebo vyhradiť účasť v súťaži o zákazku iba sociálnym podnikom,“ zdôrazňuje B. Ondruš. Na väčšinu verejných obstarávateľov sa navyše vzťahuje povinnosť v aspoň 6% vyhlásených tendrov použiť ako podmienku tzv. sociálny aspekt.

Nové zákonné opatrenie zvýhodňuje všetkých zainteresovaných: obce získajú viac peňazí, sociálne podniky kvalitné zákazky a štát zamestnanosť ľudí, ktorým nikto iný udržateľnú prácu nedá. ASES oceňuje tento krok MDV SR a Národnej rady SR a aktívny prístup MPSVR SR, lebo podporuje udržateľné sociálne podnikanie vytváraním trhu namiesto priamych dotácií. Z pohľadu sociálnych podnikov pritom nejde o maličkosť, iba vlani MDV SR rozdelilo dotácie vo výške 18 139 700 €.

ASES teraz osloví všetky slovenské samosprávy, aby sa nové zvýhodnenie reálne uplatňovalo. „Sociálne podniky sú pripravené poskytnúť kvalitné služby v stavebníctve a prispieť k rozvoju nájomného bývania. Novinka v zákone tak môže okrem väčšej dostupnosti bývania prispieť k rastu zamestnanosti najviac ohrozených ľudí a priniesť vyššiu kvalitu života aj v najmenej rozvinutých regiónoch,“ uzatvára predseda ASES.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2020
Schválená novela zákona „zachraňuje“ OOCR
V súvislosti s ochorením COVID-19 vláda SR včera schválila novelu zákona o cestovnom ruchu v skrátenom legislatívnom konaní.
viac
09.11.2020
B. Gröhling deklaroval podporu fungovaniu mládežníckych parlamentov
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) deklaroval podporu mládežníckym parlamentom. Otázka zabezpečenia financií na ich fungovanie je podľa jeho slov aj súčasťou diskusie pri tvorbe novej Stratégie pre mládež SR na nasledujúce roky.
viac
10.12.2020
Zlepšenie podmienok čerpania dotácií a úverov zo ŠFRB na rozvoj bývania
Parlament schválil novelu zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní a zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania. Zlepšujú sa podmienky čerpania, predĺžia sa lehoty na predkladanie žiadostí, znižuje sa administratívna náročnosť a zvyšujú sa limity príjmu pre možných nájomcov.
viac
27.05.2021
ZMOS spracoval newsletter k zmenám v podpore nájomného bývania
Združenie miest a obcí Slovenska vypracovalo newsletter, ktorý sa týka detailov v zmenách zameraných na podporu nájomného bývania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %