Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.04.2021 04:50

Nové miestne trhovisko v Moldave nad Bodvou je otvorené


Snímka zdroj: Košice Online


Vďaka slovensko-maďarskej spolupráci vzniklo v Moldave nad Bodvou nové miestne trhovisko. Oficiálne ho otvorili v sobotu aj za účasti predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava Trnku.


Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková. Financie na tento projekt získalo mesto z cezhraničného programu Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko v úzkej spolupráci s Európskym zoskupením územnej spolupráce Via Carpatia, ktorého spoluzakladateľom je KSK. Terezková ozrejmila, že výstavba trhoviska sa začala v marci 2019, financovaná bola prevažne z eurofondov vo výške viac ako 168.000 eur. Svoje produkty tam budú predávať lokálni výrobcovia a producenti z pohraničného regiónu Krásny Cserehát.       

Ako priblížil Trnka, nové trhovisko ponúkne priestor pre drobných farmárov, pestovateľov a výrobcov, ktorí dostanú viac príležitostí presadiť sa. „V regióne s nízkou zamestnanosťou tak vznikne nový impulz pre vytvorenie nových pracovných miest a v konečnom dôsledku aj zvýšenie kvality života. Obyvateľom sa na stôl dostanú produkty spracované v novovzniknutých závodoch v rámci ďalšej časti Cezhraničného akčného plánu zamestnanosti pre mikroregión Cserehát,“ uviedol predseda KSK.       

Súčasťou predajného miesta s rozlohou 313 štvorcových metrov sú aj pulty na tovar. Projekt podľa Terezkovej počíta aj s ekologickým dosahom na životné prostredie, pretože trhovisko má zelenú strechu, ktorá predchádza prehrievaniu počas leta. „Obyvatelia si budú môcť kúpiť kvalitné a čerstvé lokálne výrobky od miestnych farmárov, priestor však dostanú aj produkty zdravej výživy a modernej gastronómie, ako pražené semiačka, tekvicový olej či zeleninové a ovocné šťavy,“ opísala hovorkyňa.      

Trhovisko vzniklo v rámci projektu Meet the Local Needs, ktorý je súčasťou komplexného Cezhraničného akčného plánu zamestnanosti pre Cserehát, ktorý potrvá do roku 2022. Okrem trhoviska v Moldave nad Bodvou vznikne v rámci projektu aj jedno ďalšie v obci Buzica v okrese Košice-okolie a tri na maďarskej strane.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2019
Aj v tomto roku budú v meste vítať jar vynášaním Moreny
Tradičným vynášaním Moreny oslávia v piatok (22. 3.) príchod jari v Moldave nad Bodvou v okrese Košice - okolie. Akciu organizuje o 10. h na námestí pri miestnom penzióne mestské kultúrne stredisko v spolupráci so základnou školou.
viac
09.03.2020
Moldava nad Bodvou začína s výstavbou nového trhoviska
V týchto dňoch sa začína v Moldave nad Bodvou pri Inkubátorovom dome realizovať projekt s názvom Trhovisko Encs - Encsi piactér.
viac
08.12.2020
Na Budulovskej ceste pribudnú priestory MŠ
Rozšírením kapacít o Materskú školu (MŠ) na Budulovskej ceste má v Moldave nad Bodvou pribudnúť ďalších 60 miest pre predškolákov.
viac
24.03.2022
Novú budovu školy postavili z financií od maďarskej vlády
V novej budove v Moldave nad Bodvou (okres Košice-okolie) začala pôsobiť cirkevná spojená škola s vyučovacím jazykom maďarským.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %