Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
25.06.2022 08:40

Nové menšinové obce na Slovensku od januára 2023


Snímka zdroj: Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny


Výbor pre národnostné menšiny na svojom júnovom zasadnutí prerokoval aj návrh nového vládneho nariadenia, na základe ktorého sa rozširujú menšinové jazykové práva v 160 obciach.


Predseda Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny a splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky pripravil a členom výboru predstavil návrh nariadenia vlády, ktorý obsahuje zoznam obcí a ich častí, v ktorých menšiny prekračujú 15%. Bukovszky uviedol, že návrh pripravovali odborné pracovné skupiny zložené z akademikov, historikov a jazykovedcov ovládajúcich jazyky príslušných národnostných menšín (rusínsky, rómsky, maďarský a nemecký jazyk).

Pri príprave boli zohľadnené označenia obcí a častí obcí navrhnuté pracovnou skupinou, ale aj jazykové a spoločenské hľadiská. Dotknuté obce boli taktiež oslovené prostredníctvom dotazníkového zisťovania. Na základe návrhu sa menšinové jazykové práva rozšíria hlavne na severovýchode Slovenska, kde pribudnú hlavne rusínske obce a mesto Svidník, ale aj jedna obec s nemeckou menšinou. Ďalšou národnosťou, ktorá si rozšíri svoje jazykové práva je rómska menšina.

Celkovo do zoznamu pribudne 160 nových menšinových obcí. Okrem nových obcí sa nariadenie vlády rozširuje aj o častí obcí. Celkovo bude nariadenie obsahovať viac ako 300 častí obcí. Návrh nariadenia vlády bude predložený na rokovanie vlády do konca júla, s účinnosťou od 1. januára 2023.

 

Autor: Zdroj: Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2019
V Šali pribudne takmer stovka nových stromov
Magistrát si nechal vypracovať realizačný projekt už pred niekoľkými mesiacmi, umiestnenie novej výsadby konzultoval aj so Slovenskou agentúrou životného prostredia, ktorá projekt s názvom Zelené obce Slovenska podporila.
viac
07.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k urýchlenej potrebe testovania obyvateľov
Vedenie Združenia miest a obcí Slovenska ako najreprezentatívnejšieho zástupcu 95 % miest a obcí na Slovensku apeluje na potrebu rýchleho a efektívneho prístupu k testovaniu obyvateľov.
viac
27.05.2021
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu sa budú prerozdeľovať po novom
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu sa majú prerozdeľovať po novom. Vďaka upravenému mechanizmu sa vytvorí nová skupina obcí, ktoré získajú príspevok z Envirofondu. Ten budú môcť použiť na triedenie bioodpadu.
viac
31.05.2022
Nové pravidlá s nakladaním so zmesovým komunálnym odpadom od 1. 1. 2023
Téma odpadového hospodárstva v poslednom čase začína byť horúca nielen na úrovni priemyslu, ale aj na úrovni miest a obcí. Jednou z hlavných a nosných tém je tzv. úprava odpadov pred ich zneškodnením na skládkach odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %