Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
04.05.2021 11:25

Nemocnica otvorila prvé centrum postcovidovej starostlivosti


Snímka zdroj: (FNsP Nové Zámky).


Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Nové Zámky otvorila vo svojich priestoroch centrum postcovidovej starostlivosti. Zriadenie centra súvisí s nárastom počtu pacientov, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a následky pociťujú dlhé mesiace.


„Oficiálne dáta ukazujú, že postcovidový syndróm postihuje päť až desať percent pacientov, čo by znamenalo, že na Slovensku to budú tisíce ľudí, ktorí majú problémy rôzneho druhu,” zdôvodnil zriadenie centra riaditeľ nemocnice Marian Viskup.

Centrum vzniklo z iniciatívy lekárov novozámockej nemocnice a je jediné svojho druhu na Slovensku. „Toto centrum bude zamerané hlavne pre pacientov z nášho regiónu, ktorým chceme poskytovať starostlivosť,” uviedla vedúca lekárka Centra postcovidovej starostlivosti FNsP Nové Zámky Daša Viszlayová.

Centrum spája viacero odborníkov naprieč rôznymi odbormi od pneumológov, internistov, kardiológov, neurológov, psychiatrov, nefrológov, dermatológov, gastroenterológov až po lekárov kliniky fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie. Starostlivosť budú poskytovať pacientom, u ktorých pretrvávajú symptómy po ochorení COVID-19 dlhšie ako desať týždňov a majú súvislosť s týmto ochorením tak po hospitalizácii, ako aj po ambulantnej či domácej liečbe.

Na vyšetrenie v postcovidovom centre je potrebný výmenný lístok od obvodného lekára. Pacienti prichádzajúci do centra vyplnia vstupný dotazník, kde uvedú rôzne príznaky ako dýchavičnosť, bolesti, poruchy trávenia, nespavosť, únavu, stratu čuchu, chuti a ďalšie. Na základe uvedených príznakov lekári zvolia ďalší postup.

U všetkých pacientov bude urobený odber krvi, moču, vyšetrenia funkcionality pľúc, EKG a zhodnotený celkový zdravotný stav. Podľa výsledkov vyšetrení bude pacient zaradený k príslušnému špecialistovi v postcovidovom centre.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2018
Nové Zámky sa zapoja do projektu budovania cyklotrás
Mesto Nové Zámky sa zapojí do projektu s názvom KOMBI, ktorého cieľom je vybudovanie siete cyklotrás v slovensko-maďarskom pohraničí. Hlavným partnerom projektu je Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS) Pons Danubii.
viac
24.09.2020
V Lučenci otvorili ôsme centrum včasnej intervencie
V okresoch Lučenec, Poltár a Veľký Krtíš sa za posledné 4 roky narodilo predčasne vyše 150 detí (celkový počet pôrodov za toto obdobie bol 3 496).
viac
29.09.2020
Nemocnica v Trstenej otvorila nové gynekologicko-pôrodnícke oddelenie
Nové gynekologicko-pôrodnícke oddelenie v Hornooravskej nemocnici s poliklinikou (HNsP ) v Trstenej začne už čoskoro prijímať prvé pacientky. Veľká obnova za takmer päť miliónov eur bola hradená zo zdrojov Európskej únie, Žilinského samosprávneho kraja a nemocnice.
viac
02.01.2021
KSK uzavrel zmluvu na čerpanie peňazí na vybudovanie kreatívneho centra
Košický samosprávny kraj (KSK) uzavrel zmluvu s Ministerstvom kultúry SR na čerpanie takmer 18 miliónov eur na vybudovanie Kreatívneho centra Košického kraja. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %