Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
04.02.2021 03:15

Nebezpečný odpad z testovania by sa mohol likvidovať v cementárňach


Ilustračná snímka: (tasr).


Nebezpečný biologický odpad z testovania na ochorenie COVID-19 by sa mohol likvidovať v nemocničných spaľovniach, bratislavskej a košickej komunálnej spaľovni odpadov a cementárňach. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


Envirorezort eviduje problém s odpadom, ktorý vzniká v súvislosti s pandémiou. Z tohto dôvodu minulý týždeň parlament urýchlene prijal novelu zákona o odpadoch a novelu zákona o integrovanom posudzovaní, ktoré umožnia zvýšiť kapacity na likvidovanie biologicky nebezpečného odpadu. „Legislatíva momentálne čaká na podpis prezidentky a do platnosti vstúpi zverejnením v Zbierke zákonov. Následne MŽP SR zverejní zoznam subjektov, ktoré budú oprávnené na likvidáciu tohto druhu biologického odpadu,” vysvetlil odbor komunikácie.

S nárastom nebezpečného odpadu sa ráta na odberných miestach v súvislosti s testovaním na ochorenie COVID-19. Na zvyšovanie kapacít likvidácie biologického odpadu sa použije niekoľko spôsobov. Rezort približuje, že by sa tak malo udiať v nemocničných spaľovniach, ktoré majú technické zariadenia schopné spaľovať väčšie množstvo odpadu. Zariadenia sa však nemohli využívať pre environmentálne limity.

„Ďalší spôsob zvýšenia kapacity je, že sa povolí spracovanie tohto odpadu v zariadeniach, ktoré na to majú technické možnosti,” konštatuje MŽP s tým, že ide o spaľovne, ktoré používajú teplotu vyššiu ako 750 stupňov Celzia. Táto teplota je potrebná na likvidáciu vírusov. Patria tam spaľovňa v Košiciach a Bratislave a všetky cementárne, ktoré využívajú tento druh spaľovania.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2017
Európa nechce skládky odpadu (ani na Slovensku)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov odporučili 14. marca členským štátom EU zmeny v legislatíve, podľa ktorých by mali do roku 2030 zvýšiť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasného priemeru 44 na 70 percent.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
21.01.2021
Nebezpečný odpad z testovania by sa mal odovzdať priamo zariadeniu
Nebezpečný odpad z testovania na ochorenie COVID-19 by sa mal odovzdať priamo poverenému zariadeniu na nakladanie odpadov.
viac
14.12.2021
Košická aj bratislavská spaľovňa KO znižovali a znižujú uhlíkovú stopu
Energetické zhodnocovanie odpadov v dvoch slovenských spaľovniach komunálnych odpadov (KO) – v Bratislave a Košiciach – sa podpisuje na znižovaní uhlíkovej stopy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %